Referendum o ustavnim reformama u Turskoj zakazan za 16. april

Reforme ustava omogućiće predsjedniku da imenuje ministre i visoke zvaničnike, raspusti parlament, proglasi vanredno stanje, izdaje dekrete i imenuje polovinu članova u najvišem sudskom tijelu
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2017. 12:19h

Referendum o ustavnim reformama koje će omogućiti predsjedniku veća ovlašćenja, zakazan je za 16. april, saopštila je danas turska izborna komisija.

Predsjednik te komisije Sadi Guven izjavio je da je datum utvrđen nakon što je predsjednik Redžep Tajip Erdogan u petak odobrio održavanje nacionalnog referenduma.

Erdogan je potpisao reformu Ustava, čime je otvoren put za raspisivanje referenduma o uvođenju predsjedničkog sistema koji bi znatno proširio njegova ovlašćenja.

Reforme ustava omogućiće predsjedniku da imenuje ministre i visoke zvaničnike, raspusti parlament, proglasi vanredno stanje, izdaje dekrete i imenuje polovinu članova u najvišem sudskom tijelu.

Broj poslanka biće povećan na 600, minimalna starost poslanika smanjena na 18 godina i predviđa se održavanje istovremenih poslaničkih i predsjedničkih izbora svakih pet godina.

Bonus video: