ZELENO SVJETLO ZA PREMIJERKU

Britanski parlament ovlastio Mej da počne proces izlaska iz EU

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uslovima Bregzita prije završetka pregovora Londona i Brisela
1 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 00:04h

Britanski parlament ovlastio je premijerku Terezu Mej da otpočne proceduru izlaska iz Evropske unije.

Nakon tri dana rasprave i 140 stranica predloženih amandmana, 650 zastupnika je odobrilo zakon o Bregzitu u prvom čitanju, sa 494 glasa za i 122 protiv, prenosi Hina.

Time je premijerka Mej dobila zeleno svjetlo donjeg doma parlamenta, da idućeg mjeseca pokrene proces razdruživanja, sedam mjeseci nakon britanskog referenduma.

Mej nije željela da parlament raspravlja o ovom zakonu, ali ju je na to prisilio Vrhovni sud. Nakon što ga je prihvatio donji dom, zakon će ići  u Dom lordova.

Do konačnog prihvatanja zakonskog teksta proći će još nekoliko nedjelja, ali je Mej rekla da će 31. marta aktivirati član 50 Lisabonskog ugovora, prvu etapu dvogodišnjeg pregovaranja o izlasku iz Unije.

Kako bi izbjegla bilo kakvu pobunu u vladajućoj konzervativnoj većini, premijerka je obećala da će parlament glasati o uslovima Bregzita prije završetka pregovora Londona i Brisela. Ali, ako zastupnici odbace dogovor, Britanija neće ponovno pregovarati s Evropskom unijom, odlučno je zaprijetila premijerka.

U međuvremenu je škotski parlament velikom većinom glasova odbacio plan britanske vlade, koji ovlašćuje premijerku Mej da počne proces izlaska iz EU, što je, ipak, samo simboličan i neobvezujući čin.