Merkel poziva na jedinstvo: EU sudbinu drži u svojim rukama

Merkel je istakla da "što budemo jasniji u definisanju naše uloge u svijetu, to ćemo se bolje brinuti za naše transatlantske odnose"
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.02.2017. 10:38h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas na evropsko jedinstvo uoči početka sastanka lidera EU na Malti koji za cilj ima pronalaženje načina da se smanji broj migranata koji napuštaju Libiju.

"Evropa svoju sudbinu drži u sopstvenim rukama", poručila je Merkel, prenosi Tanjug.

Ona je istakla da "što budemo jasniji u definisanju naše uloge u svijetu, to ćemo se bolje brinuti za naše transatlantske odnose", prenio je Rojters.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je u četvrtak da očekuje da će na samitu EU o migrantima biti načinjen značajan pomak po pitanju zatvaranja ilegalnih migrantskih ruta preko centralnog dijela Mediterana, gdje je na hiljade ljudi proteklih godina izgubilo život pokušavajući da se domogne Unije.

"Mogu da vas uvjerim da je na dohvat ruke" presjecanje krijumčarskih ruta, rekao je Tusk poslije razgovora sa italijanskim premijerom Paolom Ðentilonijem. Tusk je poručio da to "prije svega dugujemo onima koji pate i rizikuju svoje živote, ali i Italijanima i svim Evropljanima".

Agencija AP napominje da većinom preko Libije dolaze ekonomski migranti koji imaju malo šanse da dobiju azil. Ðentiloni je sinoć objavio da je postigao dogovor sa Libijom u cilju pokušaja da se spriječe migranti da u velikom broju napuštaju libijske obale i upute se ka Evropi.

Ðentiloni je novinarima, nakon što se u Rimu sastao sa libijskim premijerom Fajezom al Sarajom, rekao da su dvije strane potpisale memorandum o razumijevanju kako bi pojačale saradnju i, uz pomoć Italije.

Italijanska obalska straža koordinisala je akcije spasavanja stotine hiljada migranata u Sredozemnom moru, u blizini Libije, u posljednjih nekoliko godina.

Bonus video: