I Faraž pronevjerio novac iz fondova EU?

Faraževa supruga, koja je radila kao asistent jednog drugog poslanika Ukipa, takođe se nalazi na spisku osam asistenata čiji ugovori su suspendovani
1 komentar(a)
Najdžel Faraž, Foto: Reuters
Najdžel Faraž, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2017. 19:23h

Britanski političar i veliki zagovornik Bregzita Najdžel Faraž i drugi članovi stranke Ukip u Evropskom parlamentu sumnjiče se za pronevjeru više od pola miliona eura iz fondova EU, rekao je izvor iz EP.

Postoji sumnja da su oni potrošili više od 580.000 eura na plaćanje pomoćnika koji se nijesu stvarno bavili parlamentarnim radom, rekao je za AFP izvor koji je želio da ostane anoniman.

Pored Faraža, istraga bi mogla da obuhvati i njegovog nasljednika na čelu Ukipa Pola Natala, kao i stranačkog kolegu Rejmonda Finča, koji je zajedno sa Faražom plaćao parlamentarnom asistentu Kristoferu Adamsu.

Faraževa supruga, koja je radila kao asistent jednog drugog poslanika Ukipa, takođe se nalazi na spisku osam asistenata čiji ugovori su suspendovani.

Administratori u parlamentu vjeruju da prave aktivnosti ovih asistenata nijesu imale veze sa mandatima članova Ukipa u EP, već sa njihovim aktivnostima u Britaniji.

Evropski parlament je ranije zaključio da je i liderka desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen tokom 2011. i 2012. nezakonito davala osobama koje su radile kao pomoćnici u njenoj stranci, iako je dozvoljeno da se tako finansiraju primanja samo pomoćnika europoslanika iz njene stranke.

Liderka desničarskog Nacionalnog fronta je ignorisala rok koji joj je postavljen da vrati skoro 300.000 eura koje duguje EP.

Agencije su ranije javile da, ukoliko ne poštuje rok, Le Penova će morati mjesečno da vraća toj instituciji po 7.000 eura, koji će joj biti odbijani od primanja.

Bonus video: