Merkel zabrinuta zbog stanja slobode govora u Turskoj

Ovo je prva posjeta njemačke kancelarke Turskoj od pokušaja puča jula prošle godine u Turskoj
0 komentar(a)
Angela Merkel, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Angela Merkel, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.02.2017. 15:24h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas u Ankari da je prenijela turskom predsjedniku Redžepu Tajipu Erdoganu svoju zabrinutost zbog stanja slobode govora u Turskoj.

"Podjela vlasti i sloboda izražavanja treba da budu garantovani u izmjeni ustava koju Erdogan želi i koja će biti podnijeta na referendum u aprilu", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za medije sa turskim predsjednikom u Ankari.

Ona je takođe rekla da je prenijela svom sagovorniku zabrinutost zbog situacije sa slobodom medija.

Ovo je prva posjeta njemačke kancelarke Turskoj od pokušaja puča jula prošle godine u Turskoj.

Odnosi Ankare i Berlina, dva stuba NATO, znatno su se pogoršali od pokušaja pokušaja puča i čistki koje su uslijedile i izazvale zabrinutost u Evropi. Njemačke vlasti su više puta pozvale Tursku da poštuje pravnu državu.

Turci s druge strane optužuju Njemačku da štiti "teroriste" tvrdeći da Berlin odbija da izruči osumnjičene pučiste i članove organizacija zabranjenih u Turskoj kao što je Radnička partija Kurdistna (PKK) ili grupa ekstremne ljevice.

Ovo je treći put da Merkel dolazi u Tursku od kada su EU i Ankara 18. marta prošle godine postigli sprazum o migrantima kojim je omogućeno drastično smanjenje priliva migranata u Evropu sa turskih obala.

Erdogan je međutim više puta zaprijetio da da će raskinuti taj sporazum ako turskim građanima ne bude omogućeno da bez viza putuju u zemlje Šengenske zone i ako ne bude napredovao proces za prijem Turske u EU.

Bonus video: