277 POSLANIKA GLASALO "ZA"

Na predlog Porošenka: Ukrajina raskinula sporazum o prijateljstvu s Rusijom

Ukrajina odbija da obnovi ugovor, koji je stupio na snagu aprila 1999. godine i trebalo bi da bude automatski produžen svakih deset godina
55 pregleda 2 komentar(a)
Ukrajina, parlament, Foto: Reuters
Ukrajina, parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.12.2018. 19:02h

Ukrajinski parlament je danas simbolično raskinula sporazum o prijateljstvu i saradnji sa Rusijom, poslije više od četiri godine krize i poslije otvorenog vojnog sukoba u moreuzu Kerč krajem novembra.

Na predlog predsjednika Petra Porošenka, ta mjera koja će stupiti na snagu aprila iduće godine, dobila je podršku 277 poslanika, a potrebni minimum je bio 226.

Ukrajina odbija da obnovi ovaj ugovor, koji je stupio na snagu aprila 1999. godine i trebalo bi da bude automatski produžen svakih deset godina.

Rusija je 25. novembra zaplijenila tri mala ukrajinske vojna broda kada su pokušali da iz Crnog mora prođu u Azovsko, i zarobila 24 mornara. To je bio prvi otvoren vojni sukob Moskve i Kijeva od ruske aneksije ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine kada je počeo oružani sukob proruskih separatista i vladinih snaga u istočnoj Ukrajini.

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da je izazvala rat u kojem je poginulo više od 10.000 ljudi, i da vojno podržava separatiste, što Moskva žestoko odbija uprkos brojnim dokazima.

Preporučujemo za Vas