Norveška optužuje: Rusija spriječila da Porošenko dobije Nobelovu nagradu za mir

U ljeto 2015. godine, na internetu je objavljeno pismo upućeno predstavnicima SAD u Norveškoj, koje je potpisao aktuelni ukrajinski premijer Vladimir Grojsman, u kome on zahvaljuje diplomatama SAD za obezbeđivanje podrške dva od pet članova Nobelovog komiteta
54 pregleda 1 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.01.2017. 10:31h

Norveška kontraobavještajna služba tvrdi da je Rusija 2015. godine spriječila da ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dobije Nobelovu nagradu za mir, saopštila je norveška državna televizija NRK, prenosi Tas s.

Kako se navodi, ruska kontraobavještajna služba je navodno uticala na odluku norveškog Nobelovog Komiteta, koji proglašava dobitnike nagrade za mir.

U ljeto 2015. godine, na internetu je objavljeno pismo upućeno predstavnicima SAD u Norveškoj, koje je potpisao aktuelni ukrajinski premijer Vladimir Grojsman, u kome on zahvaljuje diplomatama SAD za obezbeđivanje podrške dva od pet članova Nobelovog komiteta i istovremeno istakao da ono što su oni "sredili" nije ono što je dogovoreno, kao i da je predsjedniku Porošenku "veoma važno da ima garancije" da će dobiti nagradu.

Nakon što je objavljen taj dokument, dva predstavnika ruske ambasade zatražila su sastanak sa sekretarom Nobelovog komiteta i direktorom norveškog Nobelovog instituta Olavom Njelstadom.

"Nakon posjete zapitali smo se da li je to bio pokušaj protiska na nas, tako da smo kontaktirali našu kontraobavještajnu službu", rekao je Njelstad NRK.

Bonus video: