Premijer Slovačke poručio građanima: Pocijepajte napumpane račune za struju

Računi koje su Slovaci dobili u januaru ostavili su ih, međutim, bez teksta, zato što je varijabilni dio računa koji zavisi od potrošnje zaista manji, ali je energetska uprava drastično povećao stalna plaćanja za distribuciju koju plaća svaki korisnik, trošio gas ili struju ili ne
3 komentar(a)
papir, bacanje papira, Foto: Shutterstock.com
papir, bacanje papira, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 25.01.2017. 10:37h

Premijer Robert Fico, bijesan što su energetska preduzeća, iskoristivši začkoljicu u zakonu, poslala građanima ali i školama, kao i drugim ustanovama, visoke račune za struju i gas, poručio je Slovacima da pocijepaju napumpane račune i da ih jednostavno ne plaćaju.

Šef Regulatorne energetske uprave Jozef Holjenčik je još u novembru najavio da će gas pojeftiniti za 2,6 odsto, što bi značilo da bi Slovaci u prosjeku uštedeli oko 20 eura godišnje, a povoljnijim cijenama gasa, struje i vode pohvalio se i premijer Robert Fico.

Računi koje su Slovaci dobili u januaru ostavili su ih, međutim, bez teksta, zato što je varijabilni dio računa koji zavisi od potrošnje zaista manji, ali je energetska uprava drastično povećao stalna plaćanja za distribuciju koju plaća svaki korisnik, trošio gas ili struju ili ne.

"Cijena gasa je zaista manja. Ali kakvo je to pojeftinjenje kada će domaćinstva platiti 168 eura više nego prošle godine", jedan je od tipičnih komentara u slovačkim medijima i reakcija na činjenicu da je gas pojeftinio za 2,6 odsto, ali su stalna plaćanja poskupjela i za 100 odsto.

"Pocijepajte račune i ne plaćajte", poručio je Slovacima premijer Robert Fico kada je izbio skandal sa jeftinijim gasom i strujom koji su za Slovake u stvari poskupjeli za stotine, nekad i hiljade eura godišnje.

Danas poslije sednice vlade Regulatorna energetska uprava pod pritiskom javnosti i vlade smanjiće fiksna plaćanja tako da Slovaci ne plaćaju gas i struju više nego prošle godine.

Bonus video: