Kramp-Karenbauer na čelu partije, Merkelovoj ovacije u oproštajnom govoru

Kancelarka je izjavila da je "CDU danas drugačija nego što je bila 2000. godine" i da je to "dobra stvar". Ona je naglasila da stranka ne smije gledati u prošlost nego u budućnost
80 pregleda 1 komentar(a)
anegret kramp-karenbauer, Foto: Reuters
anegret kramp-karenbauer, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.12.2018. 16:27h

Anegret Kramp-Karenbauer izabrana je danas u Njemačkoj za novu liderku vladajuće Hrišćansko demokratske unije (CDU), prenosi BBC. Ona je na toj funkciji zamijenila kancelarku Angelu Merkel.

Kramp-Karenbauer je u drugom krugu pobijedila nekadašnjeg rivala Merkelove, advokata i milionera Fridriha Merca.

Iako napušta poziciju lidera stranke, Merkel planira da ostane kancelarka do 2021, odnosno do isteka mandata.

Ona je ranije danas obilježila 18 godina na čelu CDU oproštajnim govorom u kojem je pozvala članove da pokažu jedinstvo i otvore novo poglavlje.

U govoru na stranačkom kongresu uoči glasanja za novog lidera, Merkelova se prisjetila kako je neočekvano došla na čelo partije 2000. godine, kada je CDU bila u velikoj krizi.

Ona je rekla da su članovi stranke tada sačuvali hladnokrvnost i potom "svima održali lekciju" kroz oporavak partije, prenio je AP.

Merkel se osvrnula i na sve snažniju desnicu „AfD“, rekavši da je ono što karakteriše demohrišćane jeste se od drugih razlikuju, ali nikada nikog ne izopštavaju.

„Mi demohrišćani se ponekad svađamo, ali nikada ne sejemo mržnju protiv drugih ili ponižavamo druge ljude", naglasila je ona dodajući da CDU uvijek služi građanima Njemačke.

Povodom loših rezultata u istraživanjima, Merkel je apelovala na stranačke kolege da CDU pokaže šta zna, prenosi Tanjug.

Merkelova je izjavila da je "CDU danas drugačija nego što je bila 2000. godine" i da je to "dobra stvar". Ona je naglasila da stranka ne smije gledati u prošlost nego u budućnost.

Njen polučasovni govor prekidan je višeminutnim ovacijama. Pojedini delegati pokazivali su transparente sa porukom "Hvala, šefice".

Ona je, ujedno, branila sve mjere koje je preduzela za vrijeme vođenja stranke, ukazujući posebno na ukidanje vojne obaveze i uvođenja „Hartz IV“ socijalne pomoći.

Prema njenim riječima „Hartz IV“ je bio pravi odgovor na pet miliona nezaposlenih.

„Podržali smo pravu reformu“, naglasila je Merkel.

Kada je riječ o ukidanju vojne obaveze, istakla je da se radi o ispravnom koraku, koji je jasan odgovor na promijenjeno međunarodno bezbjednosno stanje.

Takođe je govorila i o svom uzdržanom stilu vođenja, objasnivši da se, tamo gdje je partija očekivala oštar odgovor, radije „borila floretom ili ćutala“.

„Znam da sam iskušavala vaše živce time“, kazala je Merkel.

Ocijenila je da je skupština stranke šansa za postavljanje smjernica za snažniju CDU.

Podsjetila je da je u Njemačkoj u posjlednjih 70 godina CDU/CSU bila na vlasti 50 godina, i da ima najmeru da nastavi da vodi brigu o zemlji.

„Mi imamo snagu da pobeđujemo na izborima ako odlučno i jedinstveno budemo vodili borbu - kazala je ona.

Međutim, kritikovala je svađe između CDU i koalicionog partnera CSU.

„Kuda nas vodi neprestana svađa osjetile su žestoko CDU i CSU", kazala je Merkel.

Bonus video: