Upozorili na moguće ubrzanje inflacije u Njemačkoj

„Zbog značajnog povećanja dnevnih prosječnih cijena naftnih proizvoda stopa inflacije bi mogla već u januaru dostići dva odsto", upozorili su iz Bundesbanka, prenosi Hrportfolio
0 komentar(a)
Njemačka, Foto: Shutterstock
Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2017. 15:30h

Inflacija bi u Njemačkoj u januaru mogla dostići dva odsto, podstaknuta višim cijenama energije, upozorila je njemačka centralna banka, pojačavajući pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB) da smanji podsticajne mjere.

„Zbog značajnog povećanja dnevnih prosječnih cijena naftnih proizvoda stopa inflacije bi mogla već u januaru dostići dva odsto", upozorili su iz Bundesbanka, prenosi Hrportfolio.

Na taj način bi inflacija u najvećoj evropskoj ekonomiji prvi put u četiri godine mogla dostići nivo koji u eurozoni cilja ECB.

U decembru je inflacija u eurozoni iznosila 1,1 odsto, pri čemu je u Njemačkoj iznosila 1,7 odsto, dok su u zemljama poput Irske, Kipra, Grčke i Italije cijene pale ili je stopa bila tek nešto iznad nule.

Zbog relativno snažnog ubrzanja inflacije iz Njemačke su u više navrata tražili od ECB-a da smanji opsežne podsticajne mjere, imajući na umu da u takvom okruženju kamate na štednju prelaze na negativnu teritoriju i sve su izraženija strahovanja da će inflacija prekoračiti zacrtani nivo od nešto ispod dva odsto.

ECB je otklonila takve zahtjeve, podsjećajući da prati inflaciju u cijeloj eurozoni, ne samo u jednoj članici, te uslovljavajući njihovo prihvatanje rastom cijena na široj osnovi i kroz duži vremenski period.

U decembru je banka snizila iznos mjesečnih kupovina imovine četvrtinu u odnosu na april, ali su ujedno produžili period sprovođenja programa za devet mjeseci, do kraja godine.

Nedavno istraživanje ECB-a pokazalo je da će osnovna stopa inflacije još godinama ostati na niskom nivou, što upućuje na zaključak da su u centralnoj monetarnoj instituciji eurozone još daleko od smanjenja podticajnih mjera.

Bonus video: