OSTAJE PRI SVOJOJ PONUDI

Asanž: Imamo vremena do maja da pričamo o mom izručenju

"Ostajem pri svemu što sam rekao uključujući i ponudu da idem u SAD ukoliko kazna Čelsi Mening bude promijenjena"
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Džulijan Asanž, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2019. 06:54h

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, koji se nalazi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu od 2012, izjavio je danas da ostaje pri svojoj ponudi da bude izručen SAD ukoliko njegova prava budu zaštićena.

Asanž je prethodno prošle nedjelje kazao da će prihvatiti da bude izručen ukoliko Čelsi Mening, bivši američki vojni obavještajni analitičar koji je promijenio pol, bude oslobođen iz zatvora, da bi joj odlazeći predsjednik SAD potom smanjio kaznu koja je prvobitno iznosila 35 godina zatvora i donio odluku da Meningova bude oslobođena u maju ove godine, podsjeća Rojters.

"Ostajem pri svemu što sam rekao uključujući i ponudu da idem u SAD ukoliko kazna Čelsi Mening bude promijenjena. Kazna neće biti promijenjena do maja. Do tada možemo da imamo mnogo razgovora", kazao je Asanž u onlajn audio konferenciji za medije.

Rojters navodi da je 45-godišnji Asanž, koji je pobjegao u ambasadu Ekvadora kako bi izbjegao izručenje u Švedsku zbog optužbi za silovanje, rekao da nema promjene oko toga da li će ostati tu gdje se sada nalazi.

Odlazeći američki predsjednik Barak Obama izjavio je povodom svoje odluke da pomiluje Meningovu, osuđenu za špijunažu, da je ona odslužila svoju kaznu.

"Budimo jasni, Čelsi Mening je odslužila tešku zatvorsku kaznu", rekao je Obama na posljednjoj konferenciji za novinare, prenosi AFP.

On je rekao da je ta 35-godišnja kazna bila "neadekvatna" u odnosu na to što su optuženi za slična djela dobili.

"Osjećam se veoma zadovoljno što je pravda zadovoljena", rekao je Obama.

Obama je donio tri dana prije isteka svog mandata, odluku o pomilovanju odnosno oslobađanju ili smanjenju kazne za više od 200 zatvorenika, među kojima je i transrodni vojnik Čelsi Mening, saopštila je Bijela kuća.

Meningova (28), čije je pravo ime Bredli, osuđena je u avgustu 2013. godine na 35 godina zatvora za špijunažu zajedno sa drugim službenicima, nakon objavljivanja dokumenata na sajtu Vikiliks.