NEOPHODAN NAPREDAK U _HUMANITARNIM PITANJIMA

Oland, Merkel i Putin razgovarali o Ukrajni i Siriji

Ukrajina je od aprila 2014. godine u sukobu koji je odnio više od 9.600 života. Krajem decembra stupio je na snagu novi neograničen prekid vatre na istoku zemlje između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske koji se uzajamno optužuju da ga krše
2 komentar(a)
Angela Merkel, Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Angela Merkel, Vladimir Putin, Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.01.2017. 20:52h

Francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su danas sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o sprovođenju primirja u Ukrajini i sirijskom pitanju uoči mirovnih pregovora u Astani, saopšteno je iz francuskog predsjedništva.

U telefonskom razgovoru troje zvaničnika, francuski šef države insistirao je na potrebi da se prekid vatre u Ukrajini sprovodi na vjerodostojan, potpun i trajan način, navodi se u saopštenju iz Jelisejske palate.

Oland je takođe ukazao da je hitno da se ostvari napredak u humanitarnim pitanjima kao što je oslobađanje zatvorenika i ponovno uspostavljanje snabdijevanje vodom. Oland je ovo isto rekao u ponedjeljak ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku tokom telefonskog razgovora sa njim i Angelom Merkel.

Za Olanda sporazumi o mirovnom procesu u Ukrajini, potpisani u Minsku u februaru 2015, predstavljaju jedni put za mirno rješenje ukrajinske krize, navodi se u saopštenju.

Ukrajina je od aprila 2014. godine u sukobu koji je odnio više od 9.600 života. Krajem decembra stupio je na snagu novi neograničen prekid vatre na istoku zemlje između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske koji se uzajamno optužuju da ga krše.

Kada je reč o Siriji, francuski predsjednik smatra da sastanak u Astani, glavnom gradu Kazahstana, zakazan za 23. februar treba da bude samo jedna faza u nastavku pregovora u Ženevi pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Oland je još jednom apelovao da se poštuje primirje ali takođe je zatražio da u Astani bude u punoj meri predstavljena sirijska opozicija.

Već je danas međutim najveća sirijska pobunjenička grupa Ahrar al-Šam objavila da neće učestvovati u pregovorima u Astani, optuživiši vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada za kršenje primirja.

Izaslanici Damaska i sirijskih pobunjenika treba u Astani da imaju direktne pregovore pod pokroviteljstvm Rusije, Irana i Turske. Ako taj susret bude uspješan mogao bi otvoriti put ka pregovorima pod okriljem UN, 8. februara u Ženevi.

Preporučujemo za Vas