Velika Britanija napušta jedinstveno tržište, parlament glasa o izlasku

"Želim da budemo bezbjedni, tolerantna i bogata država, i magnet za talente iz inostranstva", navela je Mej
5 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.01.2017. 13:33h

Britanska premijerka Tereza Mej je poručila da Velika Britanija više neće biti dio jedinstvenog tržišta Evropske unije i da će tražiti sveobuhvatan sporazum o slobodnoj trgovini. Mej je navela da Britanija neće doprinositi budžetu u EU. O izlasku iz EU će glasati i britanski parlament.

U dugo iščekivanom govoru o Bregzitu, Mej je rekla da želi da Britanija iz ovog perioda izađe snažnija, ujedinjenija, poštenija i da gleda više ka spolja nego ikada prije.

"Želim da budemo bezbjedni, tolerantna i bogata država, i magnet za talente iz inostranstva", navela je Mej.

Ona je navela da želi da ta zemlja bude u najboljim odnosima sa evropskim partnerima, ali i država koja je izašla van granica Evrope.

"Država koja ide u svijet da gradi odnose sa starim prijateljima i novim saveznicima", kazala je Mej.

Mej poručuje da Vlada ima plan za Britaniju koji se zasniva na investicijama u ekonomsku infrastrukturu, i transformisanju potencijala rasta ekonomije što će voditi poboljšanju kvaliteta života

"Rezultat referenduma nije odluka da se povučemo iz svijeta, britanska istorija i kultura je suštinsko internacionalistička. Mi smo evropska država i ponosni smo na zajedničko evropsko nasljeđe. Ali smo uvijek bili država koja gledala i izvan Evrope, zato smo i jedna od racionalno najviše diversifikovanih država Evrope. Našu odluku ne shvataju uvijek naši prijatelji i saveznici u Evropi, i mnogi se boje da je ovo početak raspada EU. Ali, da budem jasna. Ja ne želim da se to dogodi. To nije u interesu Britanije, mi smo vrlo zainteresovani da EU bude uspješna", poručila je Mej.

Mej je navela da sa njihove strane neće postavljati nove barijere za život i posao u Britaniji kada napuste EU, ali da moraju da kontrolišu broj ljudi koji dolaze iz Evrope u tu državu.

Bonus video: