Britanski mediji: Cilj Tereze Mej da proces Bregzita bude težak

Mej će u zvaničnom obraćanju u utorak pozvati građane Velike Britanije da se ujedine i podrže Bregzit i zatražiti da se prestane sa "međusobnim uvredama i netrpeljivošću između protivnika i pristalica Bregzita"
58 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2017. 15:51h

Britanska premijerka Tereza Mej ima za cilj da proces izlaska Velike Britanije iz EU bude u skladu sa pravilima, ali veoma težak, a plan za njegovo vođenje izložiće u utorak, pišu danas britanski mediji. Mej je ranije najavila da će postupak Bregzita formalno pokrenuti najkasnije do kraja marta, kada će aktivirati član 50 Lisabonskog ugovora, ali ne smije zanemariti odluku Vrhovnog suda koji treba da odluči da li će prije otvaranja procedure o tome morati da se izjasni parlament, navode britanski mediji. Sud bi odluku trebalo da donese do kraja januara, a britanska premijerka mjesecima je pod pritiskom da što prije predstavi strategiju budućih pregovora sa Briselom koji će definisati odnose Velike Britanije i EU poslije razlaza.

Mej će u zvaničnom obraćanju u utorak pozvati građane Velike Britanije da se ujedine i podrže Bregzit i zatražiti da se prestane sa "međusobnim uvredama i netrpeljivošću između protivnika i pristalica Bregzita", saopštili su izvori iz kabineta premijerke. Britanski mediji navode da će predsjednica vlade postaviti smjernice za "težak i složen Bregzit" i uslove poput povlačenja sa jedinstvenog evropskog tržišta i iz carinske unije, ali i iz jurisdikcije Evropskog suda pravde, kako bi Velika Britanija ponovo preuzela kontrolu nad imigracijom iz EU.

Sandej tajms (Sunday Times) piše da će Mej saopštiti da želi "složen proces Bregzita, ali u skladu sa pravilima", a list San (Sun) navodi da će premijerka "pokazati da su uslovi Velike Britanije za izlazak iz Unije veoma ozbiljni". Sandej telegraf (Sunday Telegraph), pozivajući se na izvore bliske vladi, prenosi da će "građani biti sigurni da kada premijerka kaže 'Bregzit znači Bregzit', ona to zaista i misli". Ministar zadužen za Bregzit Dejvid Dejvis ponovo se u autorskom tekstu za Sandej tajms založio za prelazni sporazum Londona i Brisela koji će važiti dok traju pregovori, navodeći da Velika Britanija "ne želi da EU propadne, već da napreduje i politički i ekonomski". On je dodao da će London nastojati da ubijedi svoje evropske saveznike da će novo partnerstvo EU i Velike Britanije pomoći u daljem napretku Unije. Glavni pregovarač Evropske komisije o Bregzitu Mišel Barnije upozorio je juče da EU mora biti svjesna rizika po sopstvenu finansijsku stabilnost koje nose predstojeći pregovori sa Londonom.

Bonus video: