Kinesko ministarstvo Trampu: Ne može se pregovarati o politici jedinstvene Kine

Kina i Tajvan su se razdvojili poslije građanskog rata 1949. godine, a Peking nikada nije odustao od prijetnje da će, ako bude potrebno, i silom spriječiti potpunu nezavisnost tog ostrva na koje su kineski nacionalisti pobjegli od komunista i proglasili ga zasebnom državom
0 komentar(a)
Donald Tramp Kina, Foto: Twitter
Donald Tramp Kina, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.01.2017. 09:26h

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ponovo je danas odbacilo sugestiju novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa da će možda iskoristiti politiku prema Tajvanu kao sredstvo za pregovaranje SAD i Kine.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Lu Kang rekao je da se ne može pregovarati o politici "jedne Kine", odnosno da je Tajvan dio Kine.

Vašington je 1979. godine prekinuo diplomatske odnose s Tajvanom i od tada s njim održava nezvanične odnose s tim ostrvom koje Kina smatra djelom svoje teritorije, a Tramp je od pobjede na predsedničkim izborima u više navata zaprijetio da će preispitati tu politiku, navodi agencija AP.

"Vlada Narodne Republike Kine je jedina legitimna vlada koja predstavlja Kinu. To je činjenica koju je priznala međunarodna zajednica i koju niko ne može da promjeni", rekao je Lu u saopštenju.

Tramp je prethodno u intervjuu za američki dnevni list "Vol strit žurnal" , objavljenom u petak, naveo da su sve opcije za pregovaranje otvorene, "uključujući politiku jedne Kine".

On je 2. decembra razgovarao telefonom s predsjednicom Tajvana Caj Ing-ven, što je izazvalo burne reakcije Kine.

Tramp je tokom predizborne kampanje oštro napadao trgovinsku politiku Pekinga, optužujući Kinu za manipulacije kursom juana u cilju podsticanja izvoza i nelojalne konkurencije američkim kompanijama.

Kina i Tajvan su se razdvojili poslije građanskog rata 1949. godine, a Peking nikada nije odustao od prijetnje da će, ako bude potrebno, i silom spriječiti potpunu nezavisnost tog ostrva na koje su kineski nacionalisti pobjegli od komunista i proglasili ga zasebnom državom.

Bonus video: