Pregovori o Kipru nastavljaju se na ekspertskom nivou sljedeće sedmice

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je da bi on, Čavušoglu i britanski ministar Boris Džonson mogli ponovo da se sastanu 23. januara
0 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2017. 07:52h

Pregovori o ponovnom ujedinjenju Kipra uskoro će biti nastavljeni na ekspertskom nivou, izjavili su grčki i turski ministri spoljnih poslova.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da se razgovori nalaze "u kritičnom trenutku" i da će pregovore sada nastaviti tehnički stručnjaci, prenio je Bi-Bi-Si.

Planirano je da sastanak na ekspertskom nivou bude održan 18. januara, s fokusom na sporna bezbjednosna pitanja.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je da bi on, Čavušoglu i britanski ministar Boris Džonson mogli ponovo da se sastanu 23. januara.

Pregovori delegacija kiparskih Turaka i Grka, koji se vode u Ženevi pod okriljem UN, počeli su u ponedjeljak, a u četvrtak su im se pridružili i šefovi diplomatija Turske, Grčke i Velike Britanije, koje su garant mira na ostrvu.

Ministri tih zemalja će se, međutim, sada povući iz pregovaračkog procesa a njihovi zamenici će nastaviti pregovore sljedeće sedmice.

"Danas, kao ministri spoljnih poslova, iskreno smo razmijenili svoje stavove o različitim pitanjima, posebno o pitanjima bezbjednosti i garancija. Na kraju, ustanovili smo da imamo potpuno različite stavove", kazao je Čavušoglu, dodajući da nije razočaran i da je današnji sastanak bio veoma koristan, prenosi AP.

Kocijas je ranije u četvrtak rekao da glavna tačka neslaganja ostaje insistiranje Turske na ostanku njenih vojnika na Kipru i pravu na vojnu intervenciju.

Grčka, prema njegovim riječima, zalaže se da se zajedno napravi međunarodni tim posmatrača pod okriljem Savjeta bezbjednosti UN koji bi nadgledali primjenu mirovnog sporazuma.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres izjavio je u četvrtak da je ostvaren napredak u pregovorima, ali da ne treba očekivati "čuda i brza rješenja".

Pregovorima u četvrtak prisustvovali su i predsjednik Komisije EU Žan-Klod Junker i evropska visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Među glavnim preprekama ka postizanju sporazuma su vraćanje imovine desetinama hiljada stanovnika Kipra koji su napustili ostrvo posle podjele 1974. godine, kao i pitanje da li turska vojska može da ostane na sjeveru posle ujedinjenja.

Svaki dogovor moraće na referendumima da odobre i kiparski Turci i kiparski Grci.

Bonus video: