PLANOVI ZA BREGZIT

Tereza Mej: Trudiću se da postignem ambiciozan sporazum s EU

Mej je nagovijestila da će dati prioritet kontroli imigracije iz zemalja Evropske unije u odnosu na pristup jedinstvenom evropskom tržištu tokom pregovora o Bregzitu
79 pregleda 0 komentar(a)
Tereza Mej, Foto: Reuters
Tereza Mej, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

 Britanska premijerka Tereza Mej danas je rekla da će objaviti britanske planove za izlazak iz Evropske unije u narednih nekoliko nedjelja i demantovala tvrdnju jednog bivšeg diplomate da je britanska vlada "zbunjena" oko Bregzita. U intervjuu za Sky News, prvom intervjuu u 2017. godini, Tereza Mej je potvrdila da će se do 31. marta pozvati na član 50 evropskog ugovora, kojim se pokreće izlazak zemlje iz Unije, ali je odbila da otkrije detalje o britanskim ciljevima ili o pregovaračkoj strategiji. Ona je rekla da bi time oslabila britanski pregovarački položaj, iako je neobjavljivanje detalja podstaklo sumnju da su vladini planovi za Bregzit u rasulu.

Prošle nedjelje britanski ambasador pri EU Ajvan Rodžers podnio je ostavku uz ocjenu da je vlada zbunjena u svom pristupu oko Bregzita i da ne zna šta su joj ciljevi.  U današnjem intervjuu Mej je naglasila da vlada uopšte nije zbunjena.  "Izložiću još detalja u narednim nedjeljama", rekla je ona. Posljednjih nedelja bilo je mnogo rasprava oko toga kakav sporazum vlada želi da postigne a posebno da li će kontrola kretanja evropskih građana značiti da će Britanija napustiti jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju. Mej je rekla da će Velika Britanija vjerovatno napustiti jedinstveno evropsko trište dobara i usluga, i dodala da Britanija neće pokušati sa sačuva "djelove članstva" kada izađe iz bloka.  "Često ljudi govore kao da mi nekako napuštamo EU ali i dalje hoćemo da zadržimo djelove članstva u EU. Mi izlazimo, nećemo više biti članovi EU, tako da je sada pitanje koji je dobar odnos za Veliku Britaniju da uspostavi sa EU kada izađe iz nje", rekla je Mej.  Mej je nagovijestila da će dati prioritet kontroli imigracije iz zemalja Evropske unije u odnosu na pristup jedinstvenom evropskom tržištu tokom pregovora o Bregzitu.