Skupština Turske od ponedjeljka raspravlja o predsjedničkom sistemu

Turski političari smatraju da bi ustavna reforma garantovala stabilnost zemlje, dok Erdoganovi protivnici smatraju da on sprovodi autoritarne sklonosti, posebno poslije pokušaja vojnog udara 15. jula 2016
51 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.01.2017. 16:29h

Skupština Turske u ponedjeljak počinje raspravu o promjeni Ustava kojom bi se povećala ovlašćenja šefa države, što želi sadašnji predsednik Redžep Tajip Erdogan, javila je danas agencija Anadolija.

Predlog amandmana koji je uoči Nove godine odobrio nadležni odbor Skupštine, predviđa prenošenje izvršne vlasti s premijera na predsjednika, što bi Erdoganu koji je na čelu države od 2014. godine poslije tri mandata premijera (2003-2014), najpre omogućilo da ostane na vlasti sve do 2024. godine.

Uređenje Turske je zasnovano na Ustavu,donjetom poslije vojnog udara 1980, ali sada izvori bliski Erdoganu tvrde da je pogodniji predsjednički sistem koji u različlitim varijantama imaju Francuska, SAD i druge zemlje.

Ako bude revizija Ustava bude odobrena, predsjednik će postavljati i smenjivati ministre, imaće jednog ili više potpredsjednika i izdavaće uredbe.

Time bi se takođe omogućilo da šef države ne mora da se po izboru na tu dužnost povuče iz svoje stranke.

Rasprava u plenumu Skupštine Turske bi u dvije faze trebalo da traje oko dvije nedjelje. Da bi predlog bio prihvaćen potrebno je da ga izglasa bar 330 od ukupno 550 poslanika, a potom slijedi i referendum koji bi mogao da bude krajem marta ili početkom aprila.

Takva mjera bi mogla da izazove političke poremećaje i da utiče na tursku privredu koja je već oslabljena zbog bezbjednosne i političke nestabilnosti i sve većih tenzija u društvu, ocjenili su stručnjaci.

Turski političari smatraju da bi ustavna reforma garantovala stabilnost zemlje, dok Erdoganovi protivnici smatraju da on sprovodi autoritarne sklonosti, posebno poslije pokušaja vojnog udara 15. jula 2016.

Takvu zabrinutost imaju i zapadne zemlje, posebno Evropska unija, čiji su se odnosi s Turskom pogoršali posljednjih mjeseci.

Bonus video: