Čavušoglu: Utvrđen identitet napadača iz Istanbula, cilj je borba protiv Gulena

U terorističkom napadu u novogodišnjoj noći u klubu "Reina" poginulo je 39, a povrijeđeno je 70 ljudi
0 komentar(a)
IStanbul napad, Foto: Reuters
IStanbul napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2017. 11:25h

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu je istakao da su vlasti utvrdile identitet osobe koja je izvršila teroristički napad u novogodišnjoj noći u Istanbulu.

Čavušoglu u intervjuu za agenciju Anadolija nije otkrio druge detalje, prenosi Rojters.

On je to samo pomenuo odgovarajući na pitanje novinara agencije Anadolija, rekavši da je prvi cilj vlasti u Ankari borba protiv pokreta Fetulaha Gulena.

"Ne možemo se praviti da nije bilo 15. jula. Borba protiv FETO je naš prioritet. Ostajemo vjerni svim našim misijama, razgovorima o Siriji… Ako primirje zaživi, pregovori će početi 23. januara, radićemo zajedno na političkom rješenju", rekao je Čavušoglu.

U javnosti je došlo do prave zabune kada su mediji za smrt 39 osoba u novogodišnjoj noći u klubu u Istanbulu optužili državljanina Kazahstana, koji je kasnije izjavio da nema veze sa tim i da se u gradu koji spaja Evropu i Aziju našao zbog posla.

Čelik: Napad izveden ekstremno profesionalno, slično kao na Bataklan

Turski ministar za EU Omer Čelik izjavio je da je napad na noćni klub u Istanbulu u kom je ubijeno 39 ljudi a za koji je odgovornost preuzela Islamska država, izveden "ekstremno profesionalno" i da ima sličnosti sa napadima na Bataklan u Parizu i redakciju satiričnog časopisa "Šarli Ebdo".

On je za turski Si-En-En rekao da je napadač za kojim policija još traga očigledno "trenirao na Bliskom istoku", prenosi AP.

Uhapšeno pet osoba

Policija u Turskoj uhapsila je danas pet pripadnika Islamske države (ID) zbog sumnje da su povezani sa terorističkim napadom na noćni klub u Istanbulu u kojem je ubijeno 39 ljudi.

Oni su uhapšeni u policijskoj akciji u luci Izmir, javila je turska agencija Anadolija.

U terorističkom napadu u novogodišnjoj noći u klubu "Reina" poginulo je 39, a povrijeđeno je 70 ljudi. ID je preuzela odgovornost za napad.

Bonus video: