Merkel: Njemačka duguje mnogo Džordžu Bušu

Kancelarka je rekla da je njemački narod u njemu imao "pravog prijatelja koji je prepoznao istorijski trenutak i pružio im povjerenje i podršku"
96 pregleda 0 komentar(a)
Džordž Buš stariji 1990., Foto: Reuters
Džordž Buš stariji 1990., Foto: Reuters
Ažurirano: 01.12.2018. 17:43h

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je odala počast bivšem predsjedniku SAD Džordžu Bušu starijem, koji je umro u 95. godini, i ocijenila da je njegov doprinos ponovnom ujedinjenju Njemačke 1990. bio čista sreća za istoriju Njemačke.

"Njemačka duguje mnogo Džordžu Bušu. To je bila čista sreća u istoriji Njemačke da je on bio na čelu SAD kada se Hladni rat završavao i ponovno ujedinjenje Njemačke postalo moguće", ocijenila je Merkel u telegramu saučešća poslatom predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

Ona je rekla da je njemački narod u njemu imao "pravog prijatelja koji je prepoznao istorijski trenutak i pružio im povjerenje i podršku", i dodala da se Njemci uvijek sa zahvalnošću sjećaju Džordža Buša starijeg.

Više njemačkih zvaničnika ukazalo je danas povodom Bušove smrti na njegovo "nepokolebljivo" angažovanje za ponovno ujedinjenje Njemačke 1989, među kojima predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer i ministar inostranih poslova Hajko Mas.

"Njemačka će se uvijek sjećati i sa dubokom zahvalnošću njegovog nepokolebljivog angažovanja za ponovno ujedinjenje Njemačke. Ujedinjenje Njemačke ne bi bilo moguće bez povjerenja i prijateljstva SAD i njihovog predsjednika", rekao je Frank-Valter Štajnmajer u telegramu saučešća poslatom predsjedniku SAD Donaldu Trampu.

"Sa njim su SAD izgubile jednog velikog državnika. Njemačka oplakuje gubitak istitnskog prijatelja", dodao je Štajnmajer.

Bivši predsjeddnik SAD Džordž Buš, koji je bio na čelu zemlje od 1989. do 1993 umro je sinoć u 95. godini. Brojni političari, zvaničnici kao i njegovi nasljednici na čelu SAD odali su mu počast.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker rekao je da Evropa nikad neće zaboraviti ulogu koju je bivši američki predsjednik Džordž Buš stariji odigrao u pretvaranju Evrope u bezbjednije i ujedinjenije mjesto poslije pada Berlinskog zida i Gvozdene zavjese.

"Smirenost predsjednika Buša, njegovo vođstvo i bliske lične veze s Helmutom Kolom i Mihailom Gorbačevim bili su odlučujući u vraćanju mira i slobode tolikim ljudima širom kontinenta. Mi Evropljani ćemo zauvijek to pamtiti", napisao je Junker u saopštenju izdatom danas poslije vijesti o smrti Džordža Buša starijeg.

On je pohvalio Buša zbog toga što je služio svojoj zemlji "s čašču, hrabrošću i dostojanstvom" i naveo da je Buš bio porodični čovjek s velikom odanošću svojoj supruzi, djeci, unucima i ljudima oko njega. On je dodao da je on lično izgubio prijatelja i izrazio je saušešće porodici Buš i američkom narodu.

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je da je duboko rastužen na vijest o smrti Džordža Buša. On ga je u saopštenju pohvalio zbog njegove uloge u okončanju Hladnog rata s Sovjetskim savezom i zbog preuzimanja vođstva u Zalivskom ratu.

Bonus video: