Sve više građana Turske traži azil u Njemačkoj

Njemačka vlada ne želi da "spekuliše o mogućim uzrocima porasta broja zahtjeva za azil", stoji u odgovoru vlade na jedno poslaničko pitanje
0 komentar(a)
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.12.2016. 08:42h

U Njemačkoj je u porastu broj tražilaca azila iz Turske, o razlozima se zvanično ne vode statistike, ali stručnjaci porast dovode u vezu sa odmazdom poslije propalog puča, objavio je danas Dojče vele.

Više od 5.000 građana Turske je od januara do novembra ove godine zatražilo azil u Njemačkoj, dok je prošle podnijeto svega 1.700 zahtjeva.

Ginter Burkhart, direktor nevladine organizacije ProAzil, kaže da je to još uvijek u granicama "s obzirom na to šta se u Turskoj događa", navodeći da je "pokušaj puča iskorišćen za obračun sa političkim protivnicima".

DW iznosi podatke da su u januaru 72 osobe podnijele zahtjev za azil, a u novembru 702 i konstatuje da se samo ovim brojkama ne može dokazati da li je pojačani priliv tražilaca azila iz Turske povezan sa razvojem situacije u toj zemlji.

Njemačka vlada ne želi da "spekuliše o mogućim uzrocima porasta broja zahtjeva za azil", stoji u odgovoru vlade na jedno poslaničko pitanje.

Savezna služba za migracije i izbeglice ukazuju da broj azilanata nema nikakve veze sa propalim pokušajem puča, s obzirom da su osobe koje su ovog leta podnijele zahtjeve morale već ranije da doputuju u Njemačku.

Ipak, i ta služba za izbjeglice bavi se procjenama - jer razlozi bijega iz neke zemlje ne ulaze u statistike.

O tome kakve su šanse turskih građana da ostvare pravo na azil, advokat Rolf Gutman, ekspert za prava stranaca, kaže da bi azil svakako dobio svaki novinar ili opozicionar kurdskih partija, koji može da dokaže da je progonjen.

On napominje da to ne može da se radi paušalno, svaki pojedinačni slučaj se posebno provjerava.

Ove godine su zahtjevi za azil turskih državljana odobravani u 7,6 odsto slučajeva, navodi Služba za izbjeglice.

Kada su potražioci azila Kurdi, taj procenat je čak 80 odsto.

Od 5.166 državljana Turske koji su od januara 2016. podnijeli zahtev za azil, 80 odsto njih su kurdskog porijekla.

Bonus video: