Austrija: Prelazni ministri položili zakletvu pred predsjednikom - Vijesti.me
ZAMIJENILI MINISTRE IZ SLOBODARSKE PARTIJE

Austrija: Prelazni ministri položili zakletvu pred predsjednikom

Austrijski predsjednik Van der Belen pozvao je prelazne ministre danas da doprinesu da Austrija zauzme konstruktivnu ulogu u Evropskoj uniji

Sa ceremonije polaganja zakletve
Sa ceremonije polaganja zakletve (Foto: Reuters)

Novi prelazni ministri imenovani da zamijene ministre ekstremnodesničarske Slobodarske partije koji su napustili vladu oko video skandala sa njihovim šefom, položili su danas zakletvu pred austrijskim predsjednikom Aleksandrom Van der Belenom.

Iako su ministarska mjesta popunjena privremeno, do prijevremenih izbora predviđenih u septembru, nije jasno da li će kancelar Sebastijan Kurc preživjeti glasanje o povjerenju vladi koje je predviđeno iduće nedjelje.

Austriju čekaju prijevremeni izbori poslije raspada Kurcove koalicije sa Slobodarskom partijom.

Lider krajnje desne Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, dosadašnji vicekancelar, podnio je ostavku na funkciju šefa partije u subotu.

Štrahe je to učinio poslije objavljivanja videa snimljenog prije dvije godine na španskom ostrvu Ibica, na kojem on navodnoj ruskoj preduzetnici nudi političke usluge u zamjenu za stranačke donacije.

Austrijski predsjednik Van der Belen pozvao je prelazne ministre danas da doprinesu da Austrija zauzme konstruktivnu ulogu u Evropskoj uniji.

Austrijski parlament treba u ponedjeljak da glasa o predlogu o povjerenju vladi kancelara Sebastijana Kurca.