Barnije: London da nađe rješenje za granicu sa Irskom - Vijesti.me
"JASNO I OPERATIVNO"

Barnije: London da nađe rješenje za granicu sa Irskom

Barnije je danas boravio u Dandoku, mjestu na granici između Irske i Sjeverne Irsk

Mišel Barnije
Mišel Barnije (Foto: Reuters)

Pregovarač Evropske unije (EU) za istupanje Velike Britanije iz članstva (Bregzit) Mišel Barnije upozorio je danas na opasnost neuspjeha pregovora s Londonom o Bregzitu zbog pitanja granice sa Irskom.

"Nacrt sporazuma treba da sadrži jasno i operativno rješenje za Irsku. Sve dok se ne postigne dogovor, postoji opasnost od neuspjeha pregovora", rekao je Barnije na konferenciji za novinare u Irskoj.

Barnije je danas boravio u Dandoku, mjestu na granici između Irske i Sjeverne Irske. 

Evropski pregovarač je juče pozvao London da pronađe rješenje za pitanje granice sa Irskom i dodao da je vrijeme da Velika Britanija "riješi svoje kontradiktornosti".

Velika Britanja kao i EU ne želi uvođenje "tvrde" granice između Sjeverne Irske i same Irske, članice EU, posle Bregzita predviđenog za kraj marta 2019. godine.

Riječ je o očuvanju mirovnog sporazuma iz 1998. godine, postignutog posle tri decenije sukoba sjeverrnoirskih nacionalista i unionista. Tim sporazumom su pojačane veze između te dvije teritorije.

"Bregzit je stvorio specifičan problem sa Irskom. Velika Britanija treba da predstavi neko praktično rješenje", ocijenio je Barnije i dodao da za sada takvog rješenja za sada nema.

Britanci su u martu prihvatili da u nacrt sporazuma sa EU bude uvedena opcija "zajedničkog regulatornog prostora" između EU i Severne Irske, dok se ne pronađe drugačije rješenje. 

Barnije je rekao da se EU u načelu slaže s tim, ali da su neophodni pregovori o tome.

Prema njegovim riječima, napredak u rješavanju pitanja granice sa Irskom treba da bude postignut do juna kada će biti održan sastanak Evropskog savjeta posvećen Bregzitu.