Berluskoni pogriješio miting - Vijesti.me
UOČI IZBORA U ITALIJI

Berluskoni pogriješio miting

Berluskoni je izgleda zalutao dok je tražio halu u kojoj je održavan skup kandidatkinje njegove stranke, Tekle Fraskini

Silvio Berluskoni
Silvio Berluskoni (Foto: Reuters)

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni se greškom pojavio na mitingu kandidata ljevičarske stranke, umjesto svoje Forca Italija.

Incident se dogodio u gradu Segrate blizu Milana tokom mitinga Paola Mikelija, kandidata za gradonačelnika na današnjim lokalnim izborima.

Pristalice Mikelija, kojeg podržava Demokratska stranka lijevog centra, bile su zapanjene kada se Berluskoni sa čak šest tjelohranitelja pojavio na trgu gdje je održavan miting, prenio je „Gardijan“.

Nekoliko minuta je šetao po trgu prije nego što je nekoga upitao kako se zove kandidat. Berluskoni je potom rekao: „Mladi ljudi, računam na vas da ćete glasati za Paola“, da bi potom brzo nestao pošto ga je neko iz pratnje obavijestio da je pogriješio.

Mikeli je kasnije na Fejsbuku objavio: „Sa podrškom Kavaljerea, mogu reći da sam pobijedio.“

Berluskoni je izgleda zalutao dok je tražio halu u kojoj je održavan skup kandidatkinje njegove stranke, Tekle Fraskini.

Dvadeset miliona Italijana će danas birati guvernere u sedam od 20 regija, kao i gradonačelnike više od hiljadu gradova.

To su prvi izbori u Italiji od kada je Demokratska stranka premijera Matea Rencija osvojila vlast sa samo malo više od 40 odsto glasova.

Smatraju se testom i za Rencija i za Berluskonijevu stranku Forca Italija, koja je suočena sa sve većim izazovom antiimigracione Sjeverne lige, na čelu sa Mateom Salvinijem, zvijezdom u usponu..