"Costa Concordia" krije blago vrijedno više miliona eura - Vijesti.me
IMOVINA PUTNIKA

"Costa Concordia" krije blago vrijedno više miliona eura

Procjenjuje se da će se od razrezanog broda, čelika i ostalog materijala koji će moći da se iskoristi, vlasnici broda moći da "izvuku" oko 17,5 miliona eura

Uspravljanje broda "Costa Concordia" uspješno je završeno, akcija je bila izuzetno složena, što je potvrdio i stručnjak Nik Sloen (52), koji skoro 30 godina radi na takvim poslovima. Ekipa od oko 500 inženjera, ronilaca, informatičara i drugih stručnjaka već je napustila ostrvo na koje se nasukao kruzer. Njihov je posao završen i brod su preuzele italijanske istražne vlasti i policija.

Nik je u pratnji supruge takođe napustio Italiju i otišao u svoj Kejptaun u Južnoafričkoj republici s nadom da će imati vremena da se odmori od stresa i odgovornosti koju je imao kao glavna osoba zadužena za pripremu i podizanje u normalan položaj broda koji je 610 dana bokom bio naslonjen na morski greben.

Nakon što brod bude stabilizovan, na njega će stići inspektori koji će pokušati da spasu sve što je vrijedno, a procjenjuje se da je riječ o imovini vrijednoj  tri miliona eura, ne računajući novac i lične predmete putnika.

Najprije će biti pregledane kabine, pokušaće da sakupe stvari putnika, posebno ono što su ostavili u sefovima. Na brodu je ukupno 150 sefova i sve dragocjenosti i predmeti koji se u njima nađu bit će vraćeni vlasnicima. To je navedeno u ugovoru koji su potpisali "Costa Crociere" i grupa kompanija koje rade na izvlačenju broda. Osim privatnih predmeta čija se vrijednost za sada ne zna, na brodu se nalazilo i oko 6500 umjetničkih djela, od kojih su neka veoma vrijedna. Tu se krije i 4568 serigrafija, 986 digitalnih djela, 86 slika, 42 statue zatim kristalne čaše, vrijedno posuđe kao i haljine i odijela u brojnim buticima. U glavnoj brodskoj blagajni bilo je oko 40.000 eura gotovine.

Procjenjuje se da će se od razrezanog broda, čelika i ostalog materijala koji će moći da se iskoristi i reciklira, vlasnici kruzera uspjeti da "izvuku" oko 17,5 miliona eura. Vlasnik "Costa Crociere" i osiguravajuća društva do sada su utrošili 600 miliona eura za akciju uspravljanja broda, a konačni iznos ove akcije mogao bi da se popne i na milijardu eura, kako je potvrdio administrator brodarske kompanije Mihael Tam jer se očekuju i dodatni troškovi pripreme broda za tegljenje u rezalište.