Ešerihija koli stigla do Bordoa, dvije osobe zaražene - Vijesti.me
ljekari saopštili

Ešerihija koli stigla do Bordoa, dvije osobe zaražene

Francuski zdravstveni zvaničnici rekli su da nije utvrđena povezanost ovih slučajeva u Bordou i epidemije koja je izbila u blizini Lila, na sjeveru Francuske, u kojoj se osmoro djece razboljelo

Dvije osobe u francuskom gradu Bordo zaražene su istom vrstom bakterije ešerihija koli koja je usmrtila desetine ljudi u Njemačkoj, rekli su zvaničnici te zemlje.

Francusko Ministarstvo trgovine naložilo je prodavnicama da povuku iz prodaje sjemena i biljke piskavicu, gorušicu i arugulu ili raketno sjeme, za koje se vjeruje da se uvezena iz Britanije, iz kompanije Tompson i Morgan u istočnom graud Ipsvič, dok se istražuje moguća veza sa zarazom.

"Veza između simptoma i konzumacije ovih sjemena i biljaka nije definitivno utvrđena", saopštilo je Ministarstvo, dodajući da, dok se ne provede analiza, ovi proizvodi biće povučeni sa tržišta.

Šestoro jelo na istom sajmu

Deset slučajeva zaraze ešerihijom koli, prenosi Radio Slobodna Evropa, zabilježeno je u Bordou, a sedam osoba je hospitalizovano juče, rekao je ljekar Žoao Simoes.

Regionalni zdravstveni zvaničnik Patrik Rolan rekao je novinarima da su prvobitni testovi pokazali da je kod dva pacijenta potvrđen ista vrsta bakterije koji je usmrtio oko 40 ljudi, većinom u Njemačkoj.

Medicinski zvaničnici u Njemačkoj povezali su epidemiju sa klicama pasulja i mladicama uzgajanim na jednoj farmi organske hrane u Njemačkoj, koja je svoje proizvode prodavala potrošačima i restoranima.

Šest osoba koja su hospitalizovana u Bordou konzumirala su tu hranu na jednom sajmu 8. juna u tom gradu.

Francuski zdravstveni zvaničnici rekli su da nije utvrđena povezanost ovih slučajeva u Bordou i epidemije koja je izbila u blizini Lila, na sjeveru Francuske, u kojoj se osmoro djece razboljelo.