Gradonačelnica Rima oslobođena optužbi: "Ova presuda uklanja dvije godine blaćenja" - Vijesti.me

Gradonačelnica Rima oslobođena optužbi: "Ova presuda uklanja dvije godine blaćenja"

Rađi je zagrlila svoje advokate kada je sudija pročitao presudu navodeći da nije počinjeno krivično djelo u njenom imenovanju gradskog zvaničnika

Virdžinija Rađi
Virdžinija Rađi (Foto: Beta-AP)

Gradonačelnica Rima Virdžinija Rađi danas je oslobođena optužbi da je lagala oko imenovanja jednog odbornika u gradskoj skupštini, čime je okončano višemjesečno suđenje koje je prijetilo njenoj političkoj karijeri. 

Rađi je zagrlila svoje advokate kada je sudija pročitao presudu navodeći da nije počinjeno krivično djelo u njenom imenovanju gradskog zvaničnika. 

Prema tužiocima Rađi je lagala kada je izjavila da bivši šef njenog kabineta Rafaele Mara nije uticao na njenu odluku da promoviše Marinog brata Renata na poziciju gradskog odbornika. Tužioci su navodili da je pomoćnik uticao na nju da zaposli tu osobu.

"Ova presuda uklanja dvije godne blaćenja. Nastavljamo s uzdignutim glavama za Rim, moj voljeni grad, i za sve građane", napisala je Rađi na Tviteru.

Ona je od početka negirala optužbe. Da je bila osuđena mogla je da dobije zatvor od 10 mjeseci i da izgubi mjesto gradonačelnice. Prema pravilima njene partije Pokreta pet zvjezdica svaki član osuđen za neko krivično djelo ne može da ostane na funkciji, čak iako presuda nije konačna. 

Da je proglašena krivom to bi predstavljalo težak udarac za političarku koja je preuzela dužnost zahvaljujući svojoj besprekornoj etičkoj prošlosti i poslije korupcijskog skandala koji je diskreditovao političare iz suparničkih stranaka.

Kraj suđenja uklanja jednu od prepreka s kojima se gradonačelnica suočava, a ona ostaje pod pritiskom oko neuspjelog rješavanja hroničnih problema Rima s odvozom đubreta, saobraćajnim gužvama i gomilanjem adminsitracije.