Greška austrijskog vicekancelara: SMS poruku umjesto svojim članovima poslao političkom protivniku - Vijesti.me

Greška austrijskog vicekancelara: SMS poruku umjesto svojim članovima poslao političkom protivniku

Nakon objave SMS poruke, koja bi mogla izazvati tenzije u koaliciji, Štrahe je potvrdio grešku koju je napravio, ali i dodao da se nije radilo ni o kakvoj tajni ili "planu moći" kako je predstavljen u javnosti

Sebastijan Kurc, Hajnc Kristijan Štrahe
Sebastijan Kurc, Hajnc Kristijan Štrahe (Foto: Reuters)

Austrijskom vicekancelaru Hajncu-Kristijanu Štraheu dogodila se greška prilikom slanja SMS poruke, prenosi Tanjug.

On je poruku, sa planom svoje stranke za djelovanje u Nacionalnoj banci (OeNB), poslao, umjesto svojim članovima u vladi, političkom protivniku, koji ju je objavio.

Štrahe je u SMS poruci svojim članovima ukazao na opasnost da bi, od koalicionog partnera Narodne partije (OVP) na čijem se čelu nalazi kancelar Sebastijan Kurc, izmještanje nadzora banaka iz OeNB u Ustanovu za nadzor finansijskog tržišta (FMA), moglo podrivati uticaj slobodacara u toj instituciji i svoje članove vlade pozvao da ne glasaju za predlog Ministarstva finansija. 

Ministar finansija Hartvig Leger je najavio da želi da umanji nadležnosti OeNB i smanji broj direktora u OeNB sa četiri na tri. 

"Tada bi bili u defanzivi. Kako da argumentujemo četvrtog direktora, ako on više ne bude imao šta da radi? U suprotnom i drugi direktor bi morao doći iz naših redova", napisao je Štrahe u spornoj poruci. 

FPO želi da dobije i mjesto guvernera, koje predviđa za nekadašnjeg direktora u Svjetskoj banci Roberta Holcmana. 

Prema aktuelnoj situaciji, u kojoj postoji četiri direktora u OeNB, za donošenje odluke potrebno je većinsko glasanje, pri čemu većinu može donijeti guverner. 

Zbog toga, kako je podsjetio Štrahe u poruci poslatoj političkom "neprijatelju", neophodno je da OeNB zadrži četiri direktorska mjesta. 

Štrahe je u toj poruci, koja je proslijeđena medijima, napisao svojim članovima vlade da ne glasaju za predlog Ministarstva finansija. 

Nakon objave SMS poruke, koja bi mogla izazvati tenzije u koaliciji, Štrahe je potvrdio grešku koju je napravio, ali i dodao da se nije radilo ni o kakvoj tajni ili "planu moći" kako je predstavljen u javnosti. 

Inače ovo nije prvi put da se u Austriji dogodila ovakva greška. 

Ovog ljeta je Ministarstvo za socijalna pitanja interne mejlove poslalo jednom novinaru, koji je poruke stavio na raspolaganje magazinu "Falter".