Ilovajsk: Poginulo najmanje 87 ukrajinskih vojnika - Vijesti.me
Istok Ukrajine

Ilovajsk: Poginulo najmanje 87 ukrajinskih vojnika

Oštri sukobi u Ilovajsku i okolnim područjima između ukrajinske vojske i pro-ruskih snaga trajali su dobar dio prošlog mjeseca

Proruski pobunjenici, Ilovajsk
Proruski pobunjenici, Ilovajsk (Foto: Reuters)

Najmanje 87 ukrajinskih vojnika ubijeno je u gradu Ilovajsku i okolini na istoku Ukrajine, pošto su se našli u okruženju pro-ruskih snaga, saopštili su danas visoki ukrajinski vojni zvaničnici.

Vojni zvaničnik jugoistočnog regiona Zaporožje Mihailo Logvinov rekao je da su tijela ubijenih u oblasti dopremani u mrtvačnicu u grad Ilovajsk i da su posmrtne ostatke identifikovali lokalni forenzičari, javila je ruska novinska agencija Interfaks.

Međutim, lokalni mediji navode da je najmanje 100 ukrajinskih vojnika ubijeno u i okolini ovog grada, prenijela je agencija AP.

Oštri sukobi u Ilovajsku i okolnim područjima između ukrajinske vojske i pro-ruskih snaga trajali su dobar dio prošlog mjeseca.

U subotu je Vlada u Kijevu priznala neizbježan poraz, jer su ih oružane snage "separatista" u potpunosti, opkolile i ukrajinska vojska se našla pod nemilosrdnom paljbom.

Za vojni preokret na istoku Ukrajine, Kijev okrivljuje "rusku" vojnu intervenciji u kojoj je izgubljen Novoazovsk, ključni grad na obali Azovskog mora i stezanje obruča u Ilovajsku, istočno od Donjecka.

Ukrajinska vojska je prije dva dana, takođe, izgubila kontrolu nad ključnim civilnim aerodromom u blizini grada Luganska, gdje su se snage Kijeva suočile sa "ruskim" tenkovskim bataljonom, dodaju Agencije.