Kameron: U Bengaziju spriječeno da se ponovi Srebrenica - Vijesti.me
BURNA DEBATA

Kameron: U Bengaziju spriječeno da se ponovi Srebrenica

On je, ipak, ocijenio da UN nisu efikasne kao države kada se okupe da nametnu svoju volju

Događaji na Bliskom istoku i sjeveru Afrike dominirali su sjednicom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, gdje se tokom generalne debate čulo nekoliko suprotstavljenih stavova o promjenama do kojih je ove godine došlo u Libiji.

Britanski premijer Dejvid Kameron je najveći dio govora posvetio Libiji i Arapskom proljeću, koji su, kako je ocijenio, pokazali da je potreban novi način rada UN.

UN treba da pokažu da možemo ne samo da budemo jedinstveni u osudi, već ujedinjeni u akciji, rekao je Kameron u generalnoj debati i podsjetio da su UN imale ključnu ulogu u odobravanju međunarodne akcije u Libiji.

UN nisu efikasne kao države kada se okupe da nametnu svoju volju

On je, ipak, ocijenio da UN nisu efikasne kao države kada se okupe da nametnu svoju volju, zbog čega je koalicija država širom zapadnog i arapskog svijeta imala volje da djeluje. Tako su spriječili da se u Bengaziju ponove Srebrenica i Ruanda, rekao je on.

Van Rompej: EU djelovala brzo i odlučno

Predsjednik Evropske komisije Herman van Rompej je ocijenio da je u slučaju Libije, gdje je srušen režim Moamera Gadafija, princip odgovornosti za zaštitu aktiviran sa uspjehom.

Van Rompej je izrazio spremnost EU da pomogne novim vlastima

Prema njegovim riječima, Evropska unija je, suočena sa rizikom, kako je rekao, klanice u Bengaziju, djelovala brzo i odlučno, diplomatski i vojno.

Pored toga, Van Rompej je izrazio spremnost EU da pomogne novim vlastima, odnosno, Nacionalnom prelaznom savjetu, koje na ovom zasijedanju Generalne skupštine UN prvi put predstavljaju libijski narod.