Kapsch TrafficCom isporučio prvi sistem e-vinjeta u Evropskoj uniji - Vijesti.me
PRIJE ROKA

Kapsch TrafficCom isporučio prvi sistem e-vinjeta u Evropskoj uniji

Bugarske vlasti potpisale primopredaju sistema bez prigovora

Bugarska je šesta zemlja EU u kojoj je Kapschu povjerena odgovornost uvođenja nacionalnog sistema za naplatu putarine
Bugarska je šesta zemlja EU u kojoj je Kapschu povjerena odgovornost uvođenja nacionalnog sistema za naplatu putarine (Foto: Kapsch Traffic Solutions)

Konzorcijum Kapsch Traffic Solutions, isporučio je bugarskim vlastima potpuno funkcionalan nacionalni sistem e-vinjeta. Sistem je aktiviran i predat bugarskim vlastima na korištenje dva mjeseca prije ugovorenog roka, 17. decembra 2018. godine. Potvrda o punoj funkcionalnosti sistema potpisana je u maju 2019. godine i bugarske vlasti su je prihvatile bez ikakvih prigovora.

Dok putuju po Bugarskoj, korisnici sada mogu kupiti e-vinjete preko mobilne aplikacije, veb sajta ili na nekom od terminala za samousluživanje na benzinskim pumpama, bez potrebe da skidaju stare naljepnice sa vjetrobrana i stavljaju nove.

Bugarski organi nadležni za puteve dodijelili su krajem 2017. godine ugovor za uspostavljanje nacionalnog sistema za naplatu putarine za kamione nosivosti preko 3 ½ tone konzorcijumu Kapsch Traffic Solutions. Ugovor takođe pokriva i uvođenje elektronskih vinjeta za putnička vozila. Projekat će trajati 19 mjeseci i uključivaće isporuku i instalaciju 500 terminala za samousluživanje, za registraciju i izdavanje elektronskih vinjeta, 100 vozila za naplatu, 100 platformi za osovinsko mjerenje, 100 naplatnih rampi kao i centar za obradu podataka i kancelarije internog poslovanja.

Konzorcijum Kapsch Traffic Solutions finalizovao je prvu fazu projekata isporukom operativnog nacionalnog sistema e-vinjeta. Kompanija je isporučila sva kontrolna vozila, centrani kompjuterski sistem za e-vinjete i operativne centre za obradu podataka, online prodavnicu, 500 terminala za samousluživanje i mobilnu aplikaciju na vrijeme za puštanje u rad, 17. decembra 2018. godine, prije roka.

Cijena korištenja nacionalne putne mreže, koja se sastoji od više od 16.000 km puteva, ostaje ista za korisnike tih puteva. Sistem je fleksibilan i omogućava nadležnim vlastima da uvode nove proizvode tipa vinjete sa samo par klikova mišem, bez dodatnih troškova. Lokalne vlasti su iskoristile ovu opciju i uvele su vikend vinjetu za one koji rjeđe putuju. Sada je i ova vinjeta dostupna, uz godišnje, tromjesečne, mjesečne i nedjeljne e-vinjete koje su već popularne na tržištu.

Od 1. januara 2019. godine, svi korisnici puteva moraju imati registrovanu e-vinjetu kako bi mogli upotrebljavati bugarske puteve.

Bugarska je šesta zemlja Evropske unije u kojoj je Kapschu povjerena odgovornost uvođenja nacionalnog sistema za naplatu putarine, poslije Austrije, Švajcarske, Poljske, Republike Češke i Bjelorusije, a prva u Evropskoj uniji u kojoj je Kapsch uspostavio sistem e-vinjeta.