Kiprani traže da budu siromašni - Vijesti.me
FINANSIJSKA POMOĆ

Kiprani traže da budu siromašni

Istraživanje Evropske centralne banke (ECB) u aprilu ove godine je pokazalo da su stanovnici Kipra u prosjeku tri puta bogatiji od Njemaca

Kipar, protesti
Kipar, protesti (Foto: Reuters)

Kiparski parlament zatražio je od predsjednika da zamoli Evropsku komisiju da Kipar stavi na spisak siromašnih zemalja Evropske unije, piše "Sajprus mejl".

Uključenje na spisak siromašnih zemalja omogućio bi Nikoziji da pretenduje na dodjelu pomoći iz mnogih strukturnih fondova EU, prenio je sajt lenta.ru.

Poslanik Demokratske stranke Angelos Votsis je rekao da takav zahtjev mora da se podnese odmah zbog pogoršanja situacije u privredi zemlje. Prošle godine Kipar se obratio Evropskoj uniji s molbom za finansijsku pomoć. Nikoziji su bila potrebna sredstva za dokapitalizaciju banaka koje su doživjele kolaps zbog pada vrijednosti grčkih državnih obveznica.

Brisel je pristao da odvoji 10 milijardi eura pod uslovom da Kipar sam obezbijedi pet do sedam milijardi eura. Kipar je riješio da do neophodne sume dođe restrukturisanjem finansijskog sektora.

Događaji na Kipru početkom godine izazvali su bankarsku krizu zbog čega su vlasnici računa u domaćim bankama počeli da povlače svoja sredstva sa bankovnih računa. Prema različitim procjenama, bruto domaći proizvod (BDP) Kipra ove godine će biti smanjen za 10 do 15 odsto.

Istovremeno, istraživanje Evropske centralne banke (ECB) u aprilu ove godine je pokazalo da su stanovnici Kipra tri puta bogatiji od Njemaca. Prema ECB koja je analizirala prihode žitelja zone eura za 2009-2010. godinu, prosjek prihoda kiparske porodice je 670.000 eura, dok prihodi njemačke porodice prema istom istraživanju ne prelaze 200.000 eura.

Evropske države dobijaju podršku EU na osnovu klasifikacije napravljene 2004. godine. Tada je EK napravila spisak ciljeva, prioriteta i zadatak EU. Jedan od važnih ciljeva je održivi razvoj. U vezi sa tim države dobijaju veliku finansijsku pomoć ako je njihov BDP manji od 75 odsto prosjeka u EU.