Mađarska: Nemiri u kampu za migrante zbog otimanja i gaženja Kurana - Vijesti.me
POLICIJA REAGOVALA SUZAVCEM

Mađarska: Nemiri u kampu za migrante zbog otimanja i gaženja Kurana

Tom prilikom jedan policajac je zadobio povredu od udarca kamenom, koja je sanirana na licu mjesta, a u ovom momentu policija nema informacija da li je još osoba povrijeđeno

Mađarska migranti
Mađarska migranti (Foto: Beta/AP)

Nemiri u kampu za migrante u Debrecinu, u Mađarskoj, izbili su na vjerskoj osnovi, kada je jedan migranat od drugog oteo Kuran, bacio ga na zemlju i počeo da ga gazi, saopštila je večeras mađarska policija.

Jedan policajac je povrijeđen, dodaje se u saopštenju. 

Policija precizira da su nemiri izbili danas oko 14.20 sati između dvoje migranata smještenih u kampu, kada je jedan od drugog oteo Kuran u kojem se, prema informacijama očevidaca, nalazilo 200 eura, bacio ga na zemlju i počeo da gazi svetu knjigu muslimana.

U njihov konflikt se uključilo više stotina migranata koji su takođe smješteni na istom mjestu, a nemiri su se prelili i na susjednu ulicu, gdje su migranti počeli da ruše i pale kante i oštećuju automobile.

Reagovale su jake snage policije sa 154 policajca, upotrijebile suzavac i razdvojile sukobljene migrante, i potisnule nazad u kamp, navodi se u saopštenju policije.

Tom prilikom jedan policajac je zadobio povredu od udarca kamenom, koja je sanirana na licu mjesta, a u ovom momentu policija nema informacija da li je još osoba povrijeđeno.

Trenutna situacija u kampu, kako se navodi, je mirna, a jedna osoba je privredena u policijsku stanicu.

Policijske snage su preventivno pojačane i održavaju red i mir kako u kampu, tako i u okolini, a uviđaj i utvrđivanje štete je u toku.

Ovo je drugi sukob u kampovima za migrante u Mađarskoj, nakon što je prije nekoliko dana u kampu u Segedinu došlo do manjih nemira.