Marš protiv islamofobije nakon napada na džamiju u Francuskoj - Vijesti.me
"ZAJEDNIČKI ŽIVOT JE HITAN"

Marš protiv islamofobije nakon napada na džamiju u Francuskoj

Muškarac (84) koji je pucao i ranio dvije osobe kod džamije blizak je krajnjoj desnici, rekao je ranije jedan policijski izvor.

Sa protesta
Sa protesta (Foto: Reuters)

Više hiljada ljudi okupilo se danas u Parizu na maršu protiv islamofobije, poslije napada na džamiju u Bajonu na jugozapadu Francuske.

Napad se dogodio 28. oktobra, kada je stariji muškarac pokušao da zapali vrata džamije i pucao na dvije osobe koje su pokušale da ga zaustave.

Na snimcima objavljenim na Jutjubu vidi se kako učesnici marša nose transparentne na kojima piše "Zaustavite islamofobiju" i "Zajednički život je hitan".

Marš je organizovao Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj.

Muškarac (84) koji je pucao i ranio dvije osobe kod džamije blizak je krajnjoj desnici, rekao je ranije jedan policijski izvor.

Drugi izvor, upoznat sa situacijom, naveo je da je napadač bio kandidat partije Nacionalni skup Marin Le Pen 2015. godine. Ta partija je, međutim, osudila napad navodeći da je protiv vrijednosti koje oni zagovaraju.

Pucnjava se dogodila oko 14 sati, a muškarac je uhapšen nedaleko od kuće u kojoj stanuje.

Dvije osobe, stare 74 i 78 godina, teško su povređene u pucnjavi kada su pokušale da spriječe napadača da zapali džamiju.