Mlade žene u vrhu vlasti uobičajena pojava u Finskoj - Vijesti.me
SANU MARIN - NOVA PREMIJERKA

Mlade žene u vrhu vlasti uobičajena pojava u Finskoj

U Finskoj bi danas trebalo da bude imenovana vlada koja se sastoji od 12 žena i 7 muškaraca

Marin će postati najmlađa premijerka na svijetu
Marin će postati najmlađa premijerka na svijetu (Foto: Beta-AP)

Nova premijerka Finske - koja će uskoro postati najmlađa šefica vlade na svijetu - imaće ministarku finansija dvije godine mlađu od nje u novom koalicionom kabinetu u kojem će dominirati žene, kazali su juče partijski zvaničnici.

Sanu Marin, 34, iz Socijaldemokratska partije, izabrala je u nedjelju njena stranka kao jedinog kandidata za premijera. Šefica partije Centra Katri Kulmini, 32, staće na čelo resora finansija kada novi kabinet danas bude zvanično imenovan.

Vlada Finske je prošle nedjelje podnijela ostavku nakon što je Partija centar saopštila da je izgubila povjerenje u socijaldemokratskog premijera Antija Rinea zbog načina na koji se ponašao povodom štrajka poštanskih radnika.
Pet partija na vlasti - od kojih četiri predvode žene - odlučile su da ostanu u koaliciji i nastave sa istim programima, ali su najavile rekonstrukciju vlade.
Marin će preuzeti kormilo u trenutku kada Finsku pogađaju štrajkovi i radnički protesti zbog kojih je obustavljena proizvodnja u nekim od najvećih finskih kompanija.

Sanu Marin se veoma brzo pela u političkoj hijerarhiji Finske, a sa svega 27 godina došla je na čelo skupštine svog rodnog grada Tamperea.
„Nikada nijesam razmišljala o mojim godinama ili polu, već o temama kojima se bavim u politici i o razlozima zašto nam vjeruju na izborima, kazala je ova bivša ministarka javnog saobraćaja nakon što ju je njena partija kandidovala za premijerku.

Politikolog Jeni Karimaki sa Turku univerziteta kazala je da nova vlada odražava želje birača na izborima prošlog aprila, kada su mnogi mladi ljudi ušli u parlament.

„U novom sazivu parlamenta ima više žena nego ikada... Birači i građani žele da vide žene na vodećim pozicijama”, kazala je ona za Rojters.
Finska je jedna od prvih država u Evropi u kojoj su žene dobile pravo glasa 1906. godine i prva država na svijetu koja je 1907. u parlamentu imala poslanice. Marin će biti treća žena na čelu vlade.

„Za svijet je interesantno što su mlade i što su žene. Za Finsku, to nije nikakva senzacija”, kazao je politički analitičar Risto Uimonen.

Marin koja je pričala o odrastanju u siromašnoj porodici, pripada lijevom krilu u njenoj partiji i snažan je zagovornik velikodušnog socijalnog sistema u Finskoj.

Obožavateljka grupe „Rage Against The Machine”, kazala je da „sanja o besplatnim vrtićima” u okviru finskog obrazovnog sistema koji već nudi besplatno školovanje od osnovne škole do univerziteta.

Nova vlada koja će se sastojati od 12 žena i 7 muškaraca, trebalo bi da danas bude zvanično imenovana.


Najčitanije iz sekcije Evropa