Napadi na nargila barove u Njemačkoj, devetoro ubijenih - Vijesti.me
NAPADAČ IZVRŠIO SAMOUBISTVO

Napadi na nargila barove u Njemačkoj, devetoro ubijenih

Mediji prenose da je riječ o državljaninu Njemačke i da je u svom automobilu imao municiju i časopis o naoružanju

Sa mjesta napada
Sa mjesta napada (Foto: Twitter)

Najmanje devet osoba je ubijeno, a pet povrijeđeno u dva napada na nargila barove u nemačkom gadu Hanau, 25 kilometara udaljenom od Frankfurta. Prema poslednjim informacijama, osoba za koju se sumnja da je napadač, pronađena je mrtva u svojoj kući, gdje je, kako se čini, izvršila samoubistvo, javlja Rojters. Još jedno tijelo pronađeno je u kući napadača, potvrdila je policija.

Napadač, koji se navodno zove Tobias R. ostavio je oproštajno pismo puno ekstremno desno stavova i snimak.

U srijedu kasno uveče došlo je do pucnjave u dva nargila bara u Hanau, u prvom napadu ubijene su tri osobe, a u napadu koji je uslijedio još pet. U međuvremenu je od posljedica ranjavanja preminula još jedna osoba.

Prema pisanju Bilda, napadači su prvo ispred nargila bara "Midnight" ubili troje i ranili jednu osobu. Potom su se odvezli u četvrt Keselštat, upali u bar istog tipa i ubili još petoro ljudi, a ranili četvoro.

Mediji prenose da je riječ o državljaninu Njemačke i da je u svom automobilu imao municiju i časopis o naoružanju. Dodaje se da je imao dozvolu za lovačko oružje. 

Specijalne snage policije bile su u potrazi za napadačima, koji su pobjegli u vozilu tamne boje, a u potragu su bili uključeni i helikopteri.

"Nema naznaka da su umješani i drugi osumnjičeni", objavila je policija na Tviteru.

Napadač možda imao "ultradesničarske motive"

Savezno tužilaštvo Nemačke saopštilo je danas  istražuje masovnu pucnjavu u Hanauu, a za osumnjičenog se navodi da je možda imao "ultradesničarske motive".

Savezno tužilaštvo u Karlsrueu koje se bavi teškim zločinima, saopštilo je da planira da održi konferenciju za novinare kasnije danas.

Njemačka novinska agencija DPA ​​izveštava da policija pregledava video snimak koji je osumnjičeni navodno objavio na mreži nekoliko dana ranije, u kojem detaljno opisuje teoriju zavjere o zlostavljanju djece u Sjedinjenim Državama.

Autentičnost video snimka nije mogla odmah da se provjeri.

Portparol Tužilaštva u Hanau Markus Jung potvrdio je da je devet osoba ubijeno u dva nargila bara u tom gradu, ali je odbio da komentariše prijavljeni video snimak ili da pruži detalje o osumnjičenom ili žrtvama.

"Ne vjerujemo da je bilo još napadača", rekao je Jung za Asošijeted Pres.

Policajci su zatvorili i pretresli stan u okrugu Keselštad u Hanauu, u blizini mesta gdje se desila jedna od pucnjava, nakon dojave svjedoka o automobilu koji je pobjegao a koji je možda povezan sa slučajem.

Policija je navela da je još rade na potvrđivanju identiteta dva tijela koja su pronađena u kući.

"Naše misli su jutros sa ljudima Hanaua, u čijoj sredini je počinjen ovaj grozni zločin", objavio je na Tviteru portparol njemačke kancelarke Angela Merkel.

"Iskreno saučešće porodicama, koje žale za svojim mrtvima", rekao je portparol Štefan Zajbert i izrazio nadu da će se povrijeđeni u pucnjavi brzo oporaviti."

"Ovo je bilo užasno veče koje ćemo dugo pamtiti sa tugom", rekao je gradonačelnik Hanaua Klaus Kaminski za Bild.

Hanau je grad koji nalazi istočno od Frankfurta i ima oko 100.000 stanovnika.


Vidi sve komentare