"Nijesu se stekli uslovi": Francuska još ne šalje nosače helikoptera Rusiji - Vijesti.me
"Vladivostok" i "Sevastopolj"

"Nijesu se stekli uslovi": Francuska još ne šalje nosače helikoptera Rusiji

Oland je u julu odlučio da će i pored toga što su usvojene nove sankcije Rusiji, prvi nosač tipa "Mistral" biti isporučen Rusiji

Fransoa Oland
Fransoa Oland (Foto: Reuters)

Francuska je saopštila da se nijesu stekli uslovi za isporuku prvog od dva nosača helikoptera Rusiji, koji su predmet kontroverzi s obzirom na krizu u Ukrajini.

"Predsjednik je saopštio da se, uprkos šansama za prekid vatre, za Francusku nijesu stekli uslovi za isporuku prvog ratnog broda", saopšteno je iz kancelarije predsjednika Fransoa Olanda.

Oland je u julu odlučio da će i pored toga što su usvojene nove sankcije Rusiji, prvi nosač tipa "Mistral" biti isporučen Rusiji, u skladu sa ugovorom, do kraja 2014. godine, ali je drugu isporuku uslovio ponašanjem Rusije u ukrajinskoj krizi.

Ugovor, potpisan u junu 2011. godine i vredan 1,2 milijarde eura, predviđa proizvodnju i prodaju dva nosača helikoptera Rusiji , "Vladivostoka" i "Sevastopolja", kao i transfer tehnologije vrijedan oko 220 miliona eura kao i obuku ruske posade.

Pariski dnevnik "Mond" nedavno je pisao da je Moskva zainteresovana za francuske brodove, kakve dosad nije imala, jer oni za Putina predstavljaju "važan vojni adut" pošto mogu da obavljaju više funkcija - komandnu, transportnu i bolničku, a raspolažu i opremom visoke tehnologije, što posebno brine NATO.

Francuskoj je, s druge strane, stalo do ugovora koji je omogućio otvaranje 1.000 radnih mjesta za naredne četiri godine, a koja bi, u slučaju otkazivanja druge isporuke, najvjerovatnije bila ukinuta.

"Mond" je naveo i da postoji ozbiljan finansijski rizik, jer u slučaju da Francuska ne isporuči prvi brod Rusiji mora da plati milijardu eura odštete.