Njemačka: Fali 100 hiljada stanova za iznajmljivanje - Vijesti.me
KREĆE IZGRADNJA

Njemačka: Fali 100 hiljada stanova za iznajmljivanje

U Minhenu nedostaje 30 hiljada stanova, Frankfurtu 17,5 hiljada, dok je situacija u Hamburgu nešto bolja jer nedostaje 15 hiljada stanova

U Njemačkoj, u deset najvećih gradova, trenutno nedostaje više od 100 hiljada stanova za iznajmljivanje i ukoliko ne budu preduzete konkretne mjere, taj broj će se konstantno povećavati.

Prema istraživanju Pestel instituta, u Minhenu nedostaje 30 hiljada stanova, Frankfurtu 17,5 hiljada, dok je situacija u Hamburgu nešto bolja jer nedostaje 15 hiljada stanova.

Manjak stanova za iznajmljivanje u Njemačkoj svake se godine drastično povećava. Da bi se potrebe za stanovima bar malo zadovoljile, u Njemačkoj će se u naredne četiri godine izgraditi 825 hiljada stanova, prenosi SEEbiz.

Razlika u cijenama, kako su naveli predstavnici Instituta, po kojima se iznajmljuju stanovi u pojedinim regijama i gradovima su velike.

Mjesečna stanarina u Njemačkoj po kvadratnom metru u prosjeku iznosi 6,04 eura u što nijesu uračunati troškovi grijanja.

Međutim, stanovi u Minhenu su 60 odsto skuplji, dok su u Frankfurtu i Štutgartu, u odnosu na prosjek, skuplji 30 odsto. Najniža cijena kvadratnog metra stana za iznajmljivanje je na istoku zemlje, u Drezdenu i iznosi 5,5 eura.

U Njemačkoj se svake godine povećava broj domaćinstava koja žive u iznajmljenom stanu. Isto tako je u toj zemlji sve veći broj i domaćinstava kojima mjesečna stanarina predstavlja ozbiljno finansijsko opterećenje.