Optuženi za napad u Parizu odbija da dođe na suđenje - Vijesti.me
NE ŽELI NATRAG U SUDNICU

Optuženi za napad u Parizu odbija da dođe na suđenje

Abdeslam se na suđenju u ponedjeljak u Belgiji branio ćutanjem, i to je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti

Salah Abdeslam
Salah Abdeslam (Foto: Reuters)

Salah Abdeslam, jedini preživjeli član ćelije Islamske države koja je izvela terorističke napade u Parizu 2015, odbija da se pojavi u četvrtak na suđenju.

Abdeslam se na suđenju u ponedjeljak u Belgiji branio ćutanjem, i to je bilo njegovo prvo pojavljivanje u javnosti, ističe AP.

On je odbijao da odgovori na bilo koje pitanje u vezi sa razmjenom vatre s policijom u Briselu u martu 2015, koja je dovela do njegovog hapšenja.

Sud u Briselu saopštio je da Abdeslam ne želi da se pojavi na narednom saslušanju, koje je zakazano za četvrtak, piše Tanjug.

Abdeslam je u Belgiji optužen za pokušaj ubistva. On se u tu zemlju sklonio poslije napada u Parizu i tamo je uhapšen nakon razmjene vatre sa policijom u kojoj su tri policajca ranjena. 

Njemu se u Belgiji sudi zajedno sa Sofijanom Ajarijem, koji mu je pomagao u sakrivanju i sud nastoji da utvrdi koji od njih dvojice je otvorio vatru na policiju. Abdeslam je u Brisel transportovan iz zatvora u Francuskoj a, kako prenosi AP, oko suda je bilo veliko obezbjeđenje. 

On je odbio da ustane kada je sudija ušao u sudnicu, a kada su ga upitali zašto to nije učinio, rekao je da je umoran i da nije spavao. Kako se navodi, Abdeslam je pustio kosu i bradu i odbio je da odgovara na pitanja. 

"Ne želim da odgovorim ni na jedno pitanje. Tražili su da dođem i došao sam. Muslimanima se sudi bez milosti. Bez pretpostavke o nevinosti. Ne plašim se ni vas ni vaših saveznika. Vjerujem u Alaha", rekao je on na suđenju. 

Abdeslam je i u Francuskoj, gdje se proces protiv njega vodi odvojeno, odbio da odgovara na pitanja.