Otac napadača iz Strazbura: Moj sin je podržavao Islamsku državu - Vijesti.me
UBIO ČETVORO NA BOŽIĆNOM VAŠARU

Otac napadača iz Strazbura: Moj sin je podržavao Islamsku državu

Šerifovi roditelji i dva brata su među sedam osoba koje je policija zadržala radi ispitivanja

Sa mjesta napada
Sa mjesta napada (Foto: Reuters)

Abdelkrim Šekat, otac Šerifa Šekata, koji je u utorak izveo napad u blizini Božićnog vašara u Strazburu, navodi da je njegov sin podržavao stavove Islamske države.

Abdelkrim Šekat je, u intervjuu koji je televizijski kanal Frans 2 emitovao u subotu veče, rekao da je svog sina Šerifa vidio tri dana uoči napada, ali da nije sa njim bio u kontaktu dok je bio u bjekstvu.

"Govorio je, na primjer, da se Islamska država bori za ispravne ciljeve", rekao je Šerifov otac.

Abdelkadrim Šekat, Francuz alžirskog porijekla, rekao je i da je u prošlosti pokušavao da odvrati sina od podržavanja Islamske države, govoreći mu da nije svjestan zločina koje oni čine, na šta je njegov sin, kako navodi, govorio da "nisu to oni".

Šerifov otac rekao je i da se policiji dobrovoljno javio, te da je policajcima rekao da ga obavijeste ako pronađu njegovog sina kako bi pokušao da ga urazumi i nagovori da se preda.

"Da mi je rekao da planira da ikoga ubije, osudio bih to i on nikoga ne bi ubio niti bi bio ubijen", kaže Abdelkadrim Šekat.

Šerifova majka Ruadža Ruag je, u istom intervjuu za francuski kanal, izrazila šokiranost i žaljenje zbog ubistava koje je njen sin počinio.

Frans 2 navodi da su Šerifovi otac i majka već izvjesno vrijeme razvedeni, prenosi Tanjug.

Francuska policija, koja je nekoliko dana nakon napada tragala za Šerifom Šekatom, u međuvremenu ga je ubila, a istražitelji sada pokušavaju da otkriju da li je on imao pomagače u napadu u kojem je ubio četiri osobe, dok je više od deset ranio.

Ubrzo nakon Šekatove smrti, novinska agencija Islamske države, Amak, objavila je da je Šerif bio "vojnik" te grupe, dok je francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane odbacio te tvrdnje, prenosi AP.

Šerifovi roditelji i dva brata su među sedam osoba koje je policija zadržala radi ispitivanja.

Francuski mediji su javili da su članovi njegove porodice u međuvremenu pušteni, dok su ostale tri osobe, bliske Šekatu, ostale u pritvoru.