Pariz, Berlin i London traže izuzeće od sankcija SAD u vezi Irana - Vijesti.me
"NAŠKODILE BI EVROPSKIM ODBRAMBENIM INTERESIMA"

Pariz, Berlin i London traže izuzeće od sankcija SAD u vezi Irana

Izrazili su nadu da će SAD poštovati njihovu političku odluku i "dobru vjeru" ekonomskih činilaca koji se nalaze na evropskoj teritoriji. Oni traže izuzeće od američkih sankcija za firme koje su počele da sklapaju ili su sklopile sporazume s Iranom od kada je iranski sporazum stupio na snagu

Donald Tramp
Donald Tramp (Foto: Reuters)

Francuska, Njemačka i Velika Britanija zatražili su od SAD-a izuzeće od američkih sankcija za njihove kompanije prisutne u Iranu, u pismu koje su potpisali ministri finansija i spoljnih poslova te tri zemlje, objavljeno danas.

"Kao saveznici očekujemo od SAD da se uzdrže od preduzimanja mjera koje bi naškodile evropskim odbrambenim interesima", napsali su oni u pismu upućenom državnom sekretaru SAD Majku Pompeu i ministru finansija Stivenu Mnučinu datiranom 4. juna.

Pismo je preko Tvitera danas objavio francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Oni su dodali da, iako su SAD odlučile da se povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma, uvjereni su da je taj sporazum najbolji način da se spriječi Iran da dobije nuklearno oružje. Pismo je pored ministara potpisala i šefica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini.

Izrazili su nadu da će SAD poštovati njihovu političku odluku i "dobru vjeru" ekonomskih činilaca koji se nalaze na evropskoj teritoriji. Oni traže izuzeće od američkih sankcija za firme koje su počele da sklapaju ili su sklopile sporazume s Iranom od kada je iranski sporazum stupio na snagu.

Le Mer je objavio ovo pismo u Tviter poruci dan pošto je francuski proizvođač automobila PSA saopštio da se povlači iz Irana u kome se traži "izuzetak od svih ekstrateritorijalnih američkih sankcija za evropske firme koje legitimno djeluju u Iranu i koje treba da mogu da nastave da tamo rade".

Pismo su potpisali pored Le Mera i Federike Mogerini još i francuski minsitar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drian, njemački ministar ekonomije Peter Altmajer i njegov njemački kolega Olaf Šolc, njemački šef diplomatije Haiko Mas, kao i britanski ministri finansija Filip Hamond i spoljnih poslova Boris Džonson.

Predsjednik SAD Donald Tramp objavio je 8. maja da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma potpisanog 2015. izmedju Irana i velikih svjetskih sila. Taj sporazum postignut poslije dvije godine pregovora omogućio je ukidanje sankcija Iranu u zamjenu za obećanje da neće razvijati nuklearno oružje.

Američka adminsitracija je navela da će sankcije biti primijenjene odmah na nove ugovore a daje do 180 dana stranim firmama da prekinu aktivnosti u Iranu.