Pudždemon sjutra pred njemačkim sudom - Vijesti.me
POTREBNO DA SE "UTVRDI IDENTITET PRIVEDENOG"

Pudždemon sjutra pred njemačkim sudom

Kancelarija tužioca u Šlezvigu navela je da će odluku o tome da li će se Pudždemon poslije saslušanja vratiti u ekstradicioni pritvor donijeti Viši regionalni sud u tom gradu

Karles Pudždemon zatvor
Karles Pudždemon zatvor (Foto: Reuters)

Njemačko tužilaštvo saopštilo je da će se smijenjeni katalonski lider Karles Pudždemon sjutra pojaviti pred sudom u sjevernom gradu Šlezvig kako bi se "utvrdio identitet privedenog".

Kancelarija tužioca u Šlezvigu navela je da će odluku o tome da li će se Pudždemon poslije saslušanja vratiti u ekstradicioni pritvor donijeti Viši regionalni sud u tom gradu.

Kako se navodi u saopštenju, sud će na osnovu ekstradicionih dokumenata dostavljenih iz Španije, odlučivati da li je izručenje Pudždemona Madridu zakonski moguće.

Njemačka policija uhapsila je jutros Pudždemona dok se vraćao iz Finske za Belgiju, na osnovu međunarodnog naloga za hapšenja koji je Španija izdala u petak. On mjesecima živi u egzilu u Belgiji, a u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima, i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Vrhovni sud Španije podigao je u petak protiv trinaest katalonskih političara, među kojima je i Pudždemon, optužnice za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije. Sud je izdao međunarodne naloge za hapšenje šest bivših katalonskih zvaničnika koji su pobjegli iz Španije, uključujući Pudždemona.