RSE: Finska traži razdvajanje Sjeverne Makedonije i Albanije u otvaranju pregovora s EU - Vijesti.me
FRANCUSKA OSTAJE IZOLOVANA U TVRDOM STAVU

RSE: Finska traži razdvajanje Sjeverne Makedonije i Albanije u otvaranju pregovora s EU

Za odluku o otvaranju pristupnih pregovora neophodna je jednoglasna odluka

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Finsko predsjedavanje Evropskom unijom (EU) je zvanično predložilo razdvajanje Sjeverne Makedonije i Albanije u odlučivanju o otvaranju pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz dobro obaviještenih izvora sa sastanka ministara inostranih poslova i onih zaduženih za evropska pitanja iz zemalja članica EU, na kojem se raspravlja o mogućnosti otvaranja pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Finsko predsjedavanje bi trebalo da ubrzo izađe sa novim nacrtom koji bi omogućio da barem Sjeverna Makeodnija dobije danas pozitivnu odluku, a da se od Albanije traži ispunjenje neophodnih uslova prije početka procesa.

Izvori RSE tvrde da ovim potezom Francuska ostaje izolovana u tvrdom stavu da je protiv bilo kakve odluke o pregovorima na današnjem sastanku. 

Isti izvori podvlače da francuska strana ne popušta i da je najavila da neće dati saglasnost da zvanično Skoplje otpočne pregovore o članstvu. 

Za odluku o otvaranju pristupnih pregovora neophodna je jednoglasna odluka.

U Luksemburgu se danas i očekivala oštra debata na ministarskoj raspravi u okviru Savjeta za opšte poslove, koja je uslijedila u skladu sa preporukom Evropske komisije, a koja smatra da su obje zemlje ispunile sve uslove za početak ovog procesa.

Oštra diskusija je bila očekivana, budući da zemlje članice nisu do sada postigle saglasnost oko ove odluke zbog tvrdog stava Francuske.

Pariz se, naime, u ovom trenutku protivi bilo kakvoj odluci o proširenju bez prethodnih reformi koje se tiču i načina kako će se u budućnosti pregovarati sa zemljama kandidatima.

Ovo je uoči sastanka potvrdila i francuska ministarka za evropska pitanja Ameli de Monšalin, koja je naglasila da je potrebno prvobitno preispitati pregovarački proces.

"Trenutni okvir je veoma dugačak i frustrirajući. Pregovori moraju biti efektivni, stoga ih moramo preispitati", ocijenila je ona, istkavši kako je Francuska mišljenja da države kandidati moraju prvenstveno preduzeti i sprovesti reforme na terenu, pa potom otpočeti pregovore o članstvu.

"Poglavlja koja se sada otvaraju i zatvaraju se ne podudaraju sa situacijom u ovim zemljama", podvukla je De Monšalin.


Vidi sve komentare