Ruski opozicionar pobijedio uz pomoć glasova vojske - Vijesti.me
Nezadovoljstvo i u redovima armije?

Ruski opozicionar pobijedio uz pomoć glasova vojske

Sergej Mitrohin je pobijedio i uprkos praksi vojske da naređuje vojnicima da glasaju kako bi doprinijeli većoj izlaznosti i jačanju podrške kandidatima naklonjenim Kremlju, navodi Rojters

Mitrohin
Mitrohin (Foto: Reuters)

Ruski opozicioni kandidat je osvojio rijetko mjesto u skupštini grada Moskve uz pomoć glasova vojske, što pokazuje da je nezadovoljstvo zbog pada životnog standarda možda zahvatilo neke djelove armije, piše agencija Rojters.

Sergej Mitrohin je osvojio mjesto na nedjeljnim izborima dijelom zato što je pobijedio na dva biračka mjesta blizu glavnog štaba ruske vojske, gdje vojne porodice masovno glasaju, pokazali su Rojtersovi podaci.

On je pobijedio i uprkos praksi vojske da naređuje vojnicima da glasaju kako bi doprinijeli većoj izlaznosti i jačanju podrške kandidatima naklonjenim Kremlju, navodi britanska agencija.

Mitrohin, koji zastupa opozicionu stranku Jabloko, učestvovao je u nizu uličnih protesta zbog isključenja drugih opozicionih kandidata tokom nedjelja uoči glasanja.

Ruski izborni sistem omogućava ruskim vojnicima i njihovim porodicama da se registruju za glasanje u kompleksu Ministarstva odbrane iako žive u drugim naseljima ili čak izvan prijestonice.

Rojters navodi da su njihovi glasovi na prošlim izborima pomogli kandidatima naklonjenim Kremlju da pobijede u jedinicima u centru Moskve, gdje je snažno prisustvo opozicije.

Mitrohin, kojem je lokalna izborna komisije takođe prvobitno zabranila da učestvuje, rekao je Rojtersu u nedjelju da bi prisiljavanje vojnika da glasaju na tim biračkim mjestima moglo uticati na njegove šanse da osvoji mjesto u skupštini.

Na pitanje da objasni pobjedu uprkos glasanju vojske, rekao je: „Ne znam šta se desilo“.

Najmanje šest ruskih vojnika je reklo Rojtersu tokom nedjeljnog glasanja da su ih nadređeni primorali da glasaju, a od nekih je traženo da pruže fotografski dokaz da su to učinili.

Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar.
Vladajuća stranka Jedinstvena Rusija je izgubila trećinu mjesta u Moskvi, ali je zadržala većinu.


Vidi sve komentare