SAD: Putin kriv za obaranje aviona; Tijela poginulih devet dana na mjestu nesreće - Vijesti.me
Rastu tenzije

SAD: Putin kriv za obaranje aviona; Tijela poginulih devet dana na mjestu nesreće

Forenzičari su identifikovali prvu od 298 žrtava iz aviona koji se srušio nad Ukrajinom, objavila holandska vlada

Bijela kuća
Bijela kuća (Foto: Shutterstock)

Bijela kuća je saopštila da je ruski predsjednik Vladimir Putin "kriv" za obaranje malezijskog aviona iznad ratne zone u Ukrajini i ponovila da sa EU i G7 radi na uvođenju novih sankcija Moskvi.

"Ono što takođe znamo jeste da je avion "Malezija erlajnsa" oboren raketom koja je ispaljena sa zemlje. Ispaljena je sa zemlje u području koje se nalazi pod kontrolom separatista i gdje Ukrajinci, zapravo, nisu sami koristili protivavionsko oružje u tom trenutku", izjavio je portparol Bijele kuće Džoš Ernest.

"Zato smo mi zaključili da su Vladimir Putin i Rusi krivi za ovu tragediju", dodao je on.

Potpredsjenik SAD Džozef Bajden razgovarao je juče sa ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o istrazi o toj nesreći, kao i o političkoj dinamici u Ukrajini, navela je Bijela kuća u odvojenom saopštenju koje prenosi Rojters.

"Predsjednik Porošenko je istakao da će, uprkos raspuštanju vladajuće koalicije u ukrajinskom parlamentu, vlada nastaviti rad na ključnim ekonomskim reformama", saopštila je Bijla kuća.

"Porošenko je, takođe, obavijestio potpredsjednika Bajdena da je Rusija nastavila da snabdijeva separatiste teškim naoružanjem i opremom i da se na ukrajinske vojnike sve više puca sa ruske strane granice", navela je Bijela kuća.

Bajden je rekao Porošenku i da SAD rade sa EU i G7 na uvođenju novih sankcija Rusiji zbog "krajnje destabilizujućih i neodgovornih postupaka u Ukrajini".

Rusija: Otvorene laži Amerike

SAD snose dio odgovornosti za sukob u Ukrajini jer podržavaju vladu u Kijevu, a američka administracija je sve više vođena otvorenim lažima, tvrdi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"SAD i dalje podstiču Kijev da silom guši nezadovoljstvo ruskog stanovništva u Ukrajini. Iz toga se može izvesti zaključak da administracija američkog predsjednika Baraka Obame snosi dio odgovornosti i za unutrašnji sukob u Ukrajini i za njegove ozbiljne posljedice", navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je Rojters.

Ministarstvo navodi da je, sudeći po žestokoj kampanji koju je organizovala protiv Rusije, američka administracija sve više vođena otvorenim lažima u sprovođenju spoljne politike, prenosi Itar-Tass.

Rusko Ministarstvo navodi kao primjer tih laži sinoćnu izjavu portparola Bijele kuće Džoša Ernesta, koji je naveo da je Putin kriv za obaranje malezijskog putničkog aviona iznad zone u istočnoj Ukrajini koja se nalazi pod kontrolom proruskih snaga.

"Ne navode se nikakvi dokazi niti se poziva na činjenice koje bi se mogle razmotriti, što je sada postala praksa Vašingtona", navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Tijela poginulih devet dana na mjestu pada aviona

Holandske i australijske snage su spremne da odu na mjesto pada aviona na istoku Ukrajine pod kontrolom pro-ruskih separatista, gdje neka od tijela poginulih već devet dana leže među ostacima olupine.

Devet dana od pada aviona s 298 ljudi, "ima tijela koja nisu odnijeta", rekao je u subotu australijski premijer Toni Abot.

Novinari AFP su u petak vidjeli djelove ljudskog tijela u poljima suncokreta, pored kojih su oznake na štapovima, kao i ostatke jednog izgorelog tijela.

"To što tamo još ima ostataka tijela, čini važnijim nego ikada da međunarodna misija ode na to mjesto", ukazao je Abot.

Australija namjerava da tamo pošalje 200 ljudi, uglavnom policajaca. Četrdeset nenaoružanih holandskih žandarma stiglo je prošle noći u Harkov, na istoku Ukrajine, u civilu, a trebalo bi da odu na mjesto pada aviona da pomognu uklanjanje tijela, kažu mediji.

Raspoređivanje međunarodne policijske misije ukrajinski parlament tek treba da odobri, a vanredno zasjedanje je zakazano za četvrtak.

Svijet žestoko kritikuje pro-ruske pobunjenike zbog odnosa i postupaka na mjestu pada aviona. Oni su ukazali inspektorima OEBS da na tom mjestu neće prihvatiti više od 35 stranaca.

Međunarodni tim istražitelja, iz osam zemalja, još ima ograničen pristup mjestu pada aviona za čiji udes Kijev i Zapad optužuju pro-ruske pobunjenike.

Posljednji od 227 mrtvačkih kovčega su na putu za Holandiju iz Harkova koji je pod kontrolom snaga vlade u Kijevu.

Identifikovana prva žrtva

Forenzičari su identifikovali prvu od 298 žrtava iz aviona koji se srušio nad Ukrajinom, objavila holandska vlada.

"Identifikovana je prva žrtva sa leta MH17", saopštilo je holandsko Ministarstvo pravde, navodeći da je u pitanju Holanđanin i da su o tome obaviješteni njegova porodica i gradonačelnik grada u kom je živio.

Ministarstvo, međutim, nije objelodanilo identitet žrtve, prenijela je agencija AFP.