Salvinijev kandidat poražen na izborima u Emiliji Romanji - Vijesti.me
UDARAC ZA NADE OPOZICIONOG VOĐE SALVINIJA

Salvinijev kandidat poražen na izborima u Emiliji Romanji

Salvini novinarima nije otvoreno priznao poraz, ali je podsjetio da je ljevica navikla da pobeđuje glatko na izborima u toj oblasti.

Mateo Salvini
Mateo Salvini (Foto: BETA/AP)

Ljevica je pobijedila ekstremnodesničarsku Ligu Matea Salvinija na regionalnim izborima održanim u oblasti Emiija Romanja, pokazuju gotovo potuni rezultati izbora održanim u nedelju.

To je udarac za nade opozicionog vođe Salvinija koji je računao na simbolične izbore u toj sjevernoj oblasti kao odskočnu dasku za povratak na vlast na nacionalnom nivou.

Izbori su juče održani u oblasti Emilija Romanja i u Kalabriji na jugu zemlje.

Prema gotovo potpunim rezultatima sa izbora za guvernera bogate regije Emilije Romanje, dosadašnji predsjednik regiona Stefano Bonaćini, iz Demokratske partije lijevog centra jasno vodi sa 51,4 odsto glasova u odnosu na svoju rivalku iz Lige Lučiju Borgozoni koja ima 43,7 odsto, prenosi AP.

Izbori su obeleženi vrlo velikom izlaznošću od 67,67 odsto, u odnosu na 37 odsto na prethodnim regionalnim izborima 2014. godine.

Predstavnici vladajuće koalicije koju formira Demokratska partija i Pokret pet zvezdica uzalud su govorili da ovi izbori nemaju nikakav uticaj na vladu, vođa Lige Salvini je insistirao da će, ako pobedi njegova partija već od danas tražiti ostavku vlade i prevremene izbore, prenosi Frans pres.

Salvini je danas pokušao da pozitivno gleda na poraz njegove kandidatkinje u Emilij Romanji, navodeći da je to jako dobar rezultat u regionu koji je decenijama bio uporište ljevice.

"Posle 70 godina bio je pravi meč (desnice i ljevice) u Emiliji Romanji. Ranije se meč završavao prije nego što je i počeo", rekao je Salvini novinarima i nije otvoreno priznao poraz, ali je podsjetio da je ljevica navikla da pobeđuje glatko na izborima u toj oblasti.

"Nešto će se promijeniti u Rimu sjutra" predvidio je on nagovetšavajući da bi rezultati regionalnih izbora mogli da utiču na vladu.

Salvini je pokušao da se utješi radujući se pobjedi na izborima u Kalabriji, takođe održanim juče. Tu je ubjedljivo pobijedila kandidatkinju desnog centra koju su podržali izmedju ostalih Salvinijeva Liga, ekstremnodesničarska partija Braća Italije, i konzervativna stranka bivšeg premijera Silvija Berluskonija Napred Italijo.

Obzirom na njegovo veliko angažovanje pred ove izbore Salvinijev poraz u Emiliji Romanji bi prema nekim posmatračima mogao da označi dug sušni period u opoziciji.

Bogata italijanska sjeverna oblast Emilija Romanja dugo je bila uporište levice čije vrednosti i dalje prevlađuju u gradovima iako je desnica napravila velike pomake u manjim mestima i selima.

Medjutim najveći gubitnik u ovom glasanju je populistički Pokret pet zvezdica, glavni koalicioni partner u vladi premijera Đuzepea Kontea.

Pokret pet zvezdica, najveća partija u nacionalnom parlamentu, je osvojila samo 3,5 odsto glasova. Ovi najnoviji loši rezultati za tu stranku od kada je trijumfovala na nacionalnim izborima 2018. bi mogli da pogoršaju unutarpartijsko trvenje i oslabe uticaj stranke u koalicionoj vladi.