"Tjeraj to na Balkan": Njemci ne znaju šta da rade sa 350.000 dizelaša - Vijesti.me
sve više evropskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane

"Tjeraj to na Balkan": Njemci ne znaju šta da rade sa 350.000 dizelaša

Prema podacima njemačkog udruženja trgovaca automobila, dizel vozilo staro tri godine, sa 45.000 pređenih kilometara, gubi polovinu svoje vrijednosti

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Nakon skandala sa Folksvagenom, sve više evropskih gradova uvodi ograničenja ili zabrane za dizel vozila.

To u nepovoljan položaj stavlja preprodavce polovnih automobila, prenosi Dojče vele.

"Donedavno mi je prodaja dizelaša išla odlično, a sada ih se ne mogu osloboditi zbog tih zabrana. Evo, Pasat dizel, euro 6, skoro nov automobil, ne mogu da ga prodam ni za 7.000 eura nižu cijenu, govori Akajgan Hasan, vlasnik prodavnice polovnih automobila u Njemačkoj.

Prema podacima njemačkog udruženja trgovaca automobila, dizel vozilo staro tri godine, sa 45.000 pređenih kilometara, gubi polovinu svoje vrijednosti, prenosi Jutarnji list.

U rukama njemačkih trgovaca trenutno se nalazi oko 350.000 novijih polovnjaka, ukupne vrijednosti pet milijardi eura, koji ne mogu naći svojeg kupca.

"Svi mi govore tjeraj auto na Balkan, izvezi ga u Srbiju, Hrvatsku, prešao je 300.000 kilometara, a može još toliko", priča jedan trgovac.

To je, po prilici, ono što njemački autodileri i rade. Tokom 2018. godine na istočno i jugoistočno evropsko tržište iz Njemačke je izvezeno 226.000 polovnih vozila. To je dvostruko više u odnosu na 2013. godinu, prije Folksvagenovog skandala, kada ih je izvezeno 142.000.

Njemci sve manje kupuju dizelaše zbog zabrane, odnosno, ograničenja, tzv. ekoloških zona, koje su u posljednjih nekoliko godina uvedene u pedesetak njemačkih gradova.

Dizelašima je zabranjeno da ulaze u centar Štutgarta i Hamburgu, a prema najavama, zabrane će u budućnosti biti još i rigoroznije. Istim stopama kreću i u Milanu i Londonu.


Vidi sve komentare

Najčitanije iz sekcije Evropa