Turska: U sukobu kurdskih pobunjenika i vojske više od 20 mrtvih - Vijesti.me
GRANICA SA IRAKOM

Turska: U sukobu kurdskih pobunjenika i vojske više od 20 mrtvih

Pobunjenici su napali tri policijske stanice u blizini granice sa Irakom i jednu paravojnu bazu u selu Gecimli

Najmanje 22 osobe poginule su u sukobima kurdskih pobunjenika i turske vojske u provinciji Hakari, na granici sa Irakom, saopštili su zvaničnici.

Pobunjenici su napali tri policijske stanice u blizini granice sa Irakom i jednu paravojnu bazu u selu Gecimli, 20 kilometara od granice, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Šef provincije Orhan Alimoglu rekao je da su u napadu u selu Gecimli poginule 22 osobe - 14 pobunjenika, šest turskih vojnika i dva seoska stražara.

Najmanje 15 vojnika, jedan stražar i pet civila je ranjeno u napadu. Još nema informacija o poginulim u druga dva napada.

Sličan napad desio se prije šest sedmica u provinciji Hakiri, i tom prilikom poginulo je 18 pobunjenika i osam vojnika.

Turska vojska je reagovala na taj napad i poslala borbene avione i helikoptere da bombarduju mete kurdskih pobunjenika u Iraku.

Kurski pobunjenici iz Kurdistanske radničke partije (PKK) bore se za autonomiju u jugoistočnoj oblasti Turske sa većinskim kurdskim stanovništvom, i imaju baze u sjevernom Iraku odakle pripremaju i izvode napade na turske mete.

U konfliktu između turske vojke i Kurdistanke radničke partije poginule su desetine hiljada ljudi od 1984. godine, kada je PKK pokrenula oružanu pobunu.