U Njemačkoj pritvoren osumnjičeni za ubistvo bugarske novinarke - Vijesti.me
NEDAVNO NAPUSTIO BUGARSKU

U Njemačkoj pritvoren osumnjičeni za ubistvo bugarske novinarke

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov rekao je da zasad nema dokaza da je ubistvo povezano s njenim novinarskim radom

viktorija marinova
viktorija marinova (Foto: Reuters)

Pritvorena je nova osoba osumnjičena u vezi s ubojstvom bugarske televizijske novinarke Viktorije Marinove, muškarac star između 20 i 30 godina, objavio je list 168 Chasa, prenosi njemačka agencija dpa u srijedu.

Osumnjičeni je pritvoren u Njemačkoj, navodi se u saopštenju. Navodno je napustio Bugarsku u nedjelju te otišao u Njemačku gdje živi njegova majka.

Televizijska stanica TVN objavila je da nije poznavao ubijenu novinarku, prenosi Hina.

Istraživala korupciju vezanu uz EU fondove

Tijelo 30-godišnje novinarke pronađeno je u subotu nedaleko od rijeke u gradskom parku njenog rodnog podunavskog grada Rusea na sjeveru Bugarske. Tužioci su izjavili da je bila silovana, pretučena i zadavljena.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov rekao je da zasad nema dokaza da je ubistvo povezano s njenim novinarskim radom.

Međutim, mediji su se usresredili na njen nedavni rad. Marinova je radila za tv-stanicu TVN iz Rusea koja je emitovala njenu emisiju "Detektor". U svojoj posljednjoj emisiji 30. septembra predstavila je dva novinara koji su istraživali navodni slučaj korupcije vezan uz fondove Evropske unije. Rekla je da će njena nedavno pokrenuta emisija sprovoditi slične istrage.   

Marinova, koja ima sedmogodišnju kćerku, bila je uključena u istragu skupine bugarskih novinara o infrastrukturnim projektima koje financira Europska unija, a kojima su upravljale lokalne vlasti.