Većina Rusa ne vjeruje u vaskrsenje umrlih i mješa vjeru i tradiciju - Vijesti.me
DUHOVNA OBNOVA

Većina Rusa ne vjeruje u vaskrsenje umrlih i mješa vjeru i tradiciju

\"Vjera u vaskrsenje je \'najvažnije mjerilo pravoslavnosti\'. Ko u to ne vjeruje, ne bi se smio smatrati pravoslavnim\", stav je sveštenika iz ruskog glavnog grada.

Vaskrsenje
Vaskrsenje (Foto: Webart)

Istraživanje stava građana Rusije o vaskrsenju umrlih pokazalo je da većina stanovnika te zemlje ne vjeruje u uskrsnuće, prenijela je vjerska informativna agencija "VIA".

"Ispitujući 1.500 stanovnika Rusije u sto naseljenih mjesta ustanovljeno je da 54 odsto ispitanika ne vjeruje u vaskrsenje umrlih, dok 26 odsto ispitanika vjeruje", iznijela je "VIA".

Kako je navedeno, 31 odsto pravoslavnih vernika vjeruje u uskrsnuće, dok na Dalekom istoku Rusije ne vjeruje 74 odsto ispitanih.

Visoki zvaničnici Ruske pravoslavne crkve okarakterisali su rezultate tog istraživanja kao dokaz "mješanja vjere i tradicije", ukazujući na to da mnogi, koji se kulturološki identifikuju sa pravoslavljem, zapravo nisu vjernici, iako to izjavljuju.

Prema riječima visokih zvaničnika ruske crkve, poimanje vjere se u savremenoj Rusiji miješa sa nacionalnom istorijom i tradicijom.

Moskovski sveštenici koji su bili spremni da komentarišu rezultate tog istraživanja naveli su da se pretjerivalo u tvrdnjama da je Rusija, posle pada komunizma, "duhovno obnovljena".

"Vjera u vaskrsenje je 'najvažnije mjerilo pravoslavnosti'. Ko u to ne vjeruje, ne bi se smio smatrati pravoslavnim", stav je sveštenika iz ruskog glavnog grada, prenosi VIA.

Sa njegovim tvrdnjama se složio i drugi sveštenik istog ranga, koji za takvu percepciju vjere krivi vjernike.

"Oni su duhovno slijepi i duhovno lenji, zanimaju se za rješavanje  čisto zemaljskih problema, od Boga se samo nešto traži. Treba se truditi i prosvijetiti narod", takoše je stav moskovskih sveštenika.